Haravgi gazetesi, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun söyleşisine yer verdi.

Gazete manşetten: “ ‘Çözüm İstiyorum’ Ancak Kendi Kıstaslarımla” başlığı altında verdiği röportajında Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Kıbrıs sorununun “çözümünü istediğine” vurgu yaptığını ancak bunun KKTC’nin “oluşturucu devlet olarak eşit taraflı yeni bir ortaklıkla olacağını varsaydığını” yazdı.

Eroğlu söyleşisinde özetle, Kıbrıs sorununun çözümünü istediğini ve Cumhurbaşkanı seçildiğinde müzakerelere kaldığı yerden devam ederek, Hristofyas-Talat arasında varılan uzlaşıları kabul ederek ve Hristofyas’la iyi niyet çerçevesinde müzakereleri sürdürüp yeni uzlaşı noktalarına vararak bu isteğini kanıtladığını vurguladı.

Nikos Anastasiadis’in 2013’te seçilmesinin ardından bu uzlaşıları kabul etmemesi sebebiyle zorluklar yaşandığını belirten Eroğlu, “müzakere masasında görüşülen şeyin, ne birleşme ne de ayrılık olduğunu, eşit rejimli iki oluşturucu devletli (constituent states), iki toplumlu, iki kesimli federasyon olduğunu” ifade etti.

Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakere masasından gitmesinin asıl sebebinin al-ver aşamasına gelinmesi ve böyle bir sürece girmeye hazır ya da niyetli olmaması olduğunu belirtirken kapalı bölge Maraş’ın iadesi önerisini neden kabul etmediğine de açıklık getirdi.

Eroğlu, doğal gaz konusunda benzer olayların eski Rum Yönetimi başkanı Hristofyas döneminde de yaşandığını ancak Hristofyas’ın müzakere masasından ayrılmadığını belirterek, Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı eylemleriyle doğal gaz konusunu günümüze taşıdığını ifade etti.

Kapalı bölge Maraş’ın bütünlüklü bir çözümün parçası olduğunu belirten Eroğlu, Gazimağusa Limanı’nın açılmasının ise, liman hali hazırda açık olduğu için, bir aldatmaca olduğunu, ihtiyaç duyulan şeyin AB’nin 2004 yılındaki “doğrudan ticaret ve izolasyonların kaldırılması kararının uygulanması olduğunu” vurguladı.

Eroğlu, Kıbrıslı Rumlara, “siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu, iki kesimli federasyon temelinde kalıcı bir çözüm için hazır olduğu, BM parametreleri ve 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamaya bağlı bulunduğu ve Anastasiadis’in müzakerelere dönmesini beklediği” mesajını da verdi.