Rum Telekomünikasyon İdaresi’nin (Cyta) özelleştirilmesi konusunda Rum meclisine sunulan iki yasa tasarısında da Rum İstihbarat Teşkilatı’nın (KİP) “milli güvenlikle ilgili ciddi sorunlar yaratır” uyarılarının dikkate alınmadığına dikkat çekildi.

Haravgi “Gizli Veriler Özelin! Eline” başlıklı haberinde, KİP’in, Rum Meclisi Maliye Komitesi’nin salı günkü kapalı toplantısında sunulan gizli notuna yapılan uyarılara yer verdi.

Habere göre KİP’in Cyta’nın özelleştirilmesiyle ilgili görüşlerinin teknik komite raporuna eklenip bakanlar komitesine iletilmesine karşın düzenlenen yasa tasarılarında dikkate alınmadığına vurgu yapıldı.

Toplantıda Cyta’nın Rum yönetiminin istisnasız bütün güvenlik birimlerinin ve Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) harekât kabiliyetiyle alakalı telekomünikasyon ve diğer hizmetleri olduğu teyit edildi. Ancak bu hizmetlerin, milli güvenliği tehlikeye sokmadan devam etmesini sağlayacak hiçbir hukuki düzenleme yapılmadığı ortaya çıktı.

Gazete KİP belgesinde vurgulanan noktaları özetle şöyle aktardı:

“Cyta, devlet tarafından korunması ve milli güvenlik nedeniyle sadece devlet tarafından erişilebilmesi gereken veri tabanı ve önemli tesisleri barındırıyor. Cyta’nın özelleştirilmesi halinde bile, telekomünikasyon verilerine sadece devletin kontrollü erişimine dair yasal düzenleme yapılması gerekirdi. 

Herhangi bir memurun (özel veya devlet) ülkenin siyasi, askeri ve kolluk (polis) liderliğinin telekomünikasyon verileri de dahil veri tabanına özel yetki olmadan ve denetimsiz erişimine izin verilemez.

Cyta’nın stratejik öneme sahip tesisler,  milli güvenlikle ilgili tesisler ve devlet güvenliğini doğrudan etkileyen tesisler olmak üzere derecelendirilmesi gereken tesisleri var. Bu tesislerin erişilebilirliği ve korunması, devletin aktif katılımıyla ve çok katı yasal çerçeveyle sağlanmalıdır.”