Türkiye’de 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişimi Rum gazetelerin manşetlerinde yer bulmaya devam ediyor, gelişmeler iç sayfalarda geniş ölçekte detaylandırılıyor.

Gazetelerin bugünkü manşetleri şu başlıkları taşıyor:

Fileleftheros “Amerikalıları Karıştırıyor… Ankara’dan ABD’ye Darbeyle İlgili İma, Washington Çok Rahatsız… Toplu Temizlik… İdam Cezası Geri Geliyor”

Simerini “Erdoğan Muhaliflere Katliam Yapıyor… Orduda, Kamuda ve Yargı Organında Tam Temizlik… Amerikan Parmağı Görüyor, Gülen’in İadesini İstiyor”

Politis “Politis Türkiye’de: AB Dişlerini Göstermeye Hazırlanıyor… Hız Kesmez Gerginlikle Erdoğan’dan Karşı Atak… Orduda ve Yargıda Toplu Tutuklamalar.. Gülen Taraftarlarına Temizlik”

Haravgi “Erdoğan Temizlik Yapıyor, AB Endişeli”

Alithia “Erdoğan Görevden Almalara Başladı… Erdoğan’dan Temizlik Operasyonu”

Fileleftheros “Alelacele İşgal Bölgelerini Terk Ettiler… Rumlar Türkiye’deki Darbeden Sonra Kaçtılar” başlıklı haberinde ise, Cuma gecesi, Türkiye’deki darbe girişimi haberinin duyulmasından sonra KKTC-Güney Kıbrıs geçiş noktalarında hareketliliğin arttığını, KKTC’de bulunan Rumların, “Türkiye’deki istikrarsızlık ortamının buraya da yayılmasından” korkarak Güney’e kaçtıklarını yazdı.

Habere göre araçlı geçişlerin yapıldığı kapılarda büyük yoğunluk yaşanırken yayaların geçiş yaptığı Ledra Palace ve Lokmacı kapılarında yoğunluk daha azdı.

“TURİZME DARBE”

Aynı gazete “Turizmimize de Darbe… KOT Türkiye’deki Darbenin Etkileri Konusunda Uyarıyor” başlıklı haberinde Rum Turizm Kurumu (KOT) Başkanı Angelos Loizu’nun, bu yaz tatillerini Türkiye’de geçirmeyi planlayan bazı turistlerin son anda karar değiştirip Güney’i seçmelerine rağmen, Cuma gecesi Türkiye’de yaşananların Rum turizmini uzun vadede olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Loizu, Cuma geceki vukuat gibi olayların dünya turizmine etkilerinin olumsuz olduğunu, hem turizm hem de seyahat sektöründeki hareketliliği düşürdüğünü söyledi. “Bu yıl yolcu trafiğinin yüzde 20 azalacağını hesaplıyorduk, Türkiye’deki gelişmeden sonra bu oran yüzde 25-30’a çıkabilir” diyen Loizu özetle şöyle devam etti:

“Türkiye’deki olayların olumsuz etkilerini hemen görmeyeceğiz, şu anda otellerimizin doluluk kapasitesi yüzde 90’larda. Etkileri uzun vadede göreceğiz. Kıbrıs olarak maalesef son bir yıldır cereyan eden bütün terör olaylarının merkezinde bulunuyor, bu da turizm sektörünü etkiliyor.”