Yunan Cuntası’nın 15 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs’ta yaptığı darbenin 41’inci yıldönümünü kınamak amacıyla, Rum Meclisi’nin dün özel bir oturum gerçekleştirdiği ve bu çerçevede Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rum siyasi parti başkanlarının darbeyi kınayan açıklamalar yaptıkları haber verildi.

Alithia gazetesinde yer alan habere göre, Rum Meclisinin “Darbe ve Türk İşgalinin Kara Yıldönümleri” konulu özel oturumuna katılan ve Meclis’ten çıkarken basına açıklamalarda bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “yapılan hataların pahalıya ödendiğini ve düzeltmeye çabaladıkları şeyin bu olduğunu” ifade etti.

Gazeteye göre, darbenin yıldönümü hakkında konuşan Anastasiadis “birlik içinde ve özeleştiri yapmak yoluyla, hataların pahalıya ödendiğini hissetmeleri gerektiğini; şu an düzeltmeye çabaladıkları şeyin bu hatalar olduğunu ve bunu demokrasi, özgürlük ve gelecek nesiller için kendini feda etmiş olan kahramanlara borçlu olduklarını” dile getirdi.

Anastasiadis “birlik içerisinde ve popülizmden uzak bir şekilde, daha kötülerinin önlenmesiyle karşı karşıya gelmenin, aynı zamanda bir Avrupa ortamı içerisinde, geçmişin yaralarının sarılması ve barış içerisinde birlikte yaşamaya müsaade edecek koşullar şekillendirilmesi için şartlar meydana getirilmesinin herkesin yükümlülüğü olduğu” mesajını da verdi.

Simerini gazetesinin haberine göre ise Anastasiadis gün dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “kabul edilemez mevcut durumun tehlikelerinin ve gerçekliğin tam anlamıyla farkında olarak, Kıbrıs Hellenizminin ata topraklarında yaşaması ve geleceği belirleyecek tarihi kararlar alınması için, birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaları gerektiğini” dile getirdi.

Gazeteye göre Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da konuşan Anastasiadis, “mücadelelerinin haklılığına olan inançlarını sağlamlaştırmaları, hatalarının farkında olmaları, aynı zamanda anlaşmazlıklarının sonuçlarından ve başarısızlıklarından ders almaları, öte yandan çekişmeleri ve küçük işlerle uğraşmayı da bir kenara bırakmalarının istendiğini” sözlerine ekledi.

PARTİLER

Alithia gazetesinin haberine göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Meclis özel oturumunda yaptığı konuşmada, “herkesin maksimum ciddiyet ve sorumluluk duygusuyla davranması gerektiğini söyledi ve seferber olmaktan başka seçenekleri olmadığını” dile getirdi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise konuşmasında “41 yılın ardından, halkın hala daha ihanet ve işgalin kötü etkilerinin ağırlığını omuzlarında taşımakta olduğunu” ileri sürdü.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise konuşmasında, “Meclis özel oturumunun bir kez daha, Rum Meclisinin Türk işgalinin oldubittilerini kabul etmediğini gözler önüne serdiğini” iddia etti.

Gazete, EDEK, EVRO.KO, Rum Ekologlar ve Çevreciler, Vatandaşlar İttifakı aynı zamanda bağımsız Rum milletvekili Zaharias Kulyas’ın da darbeyi kınayan açıklamalar yaptıklarını ekledi.

Politis gazetesi ise konuyla ilgili haberinde, Rum siyasi partilerinin, Rum Meclisi’nin dün darbeyi kınamak amacıyla gerçekleştirilen özel oturumunda, birlik beraberlik olması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını ancak kendilerini ayıran şeyleri bir kenara bırakmak konusunda hiçbir çaba göstermedikleri yorumunda bulundu.

Gazete, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, siyasi geçmişlerini saklamaya çalışanlara saldırdığını, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un da Kıbrıs sorununun idaresi konusunda Anastasiadis ve Hristofyas hükümetlerine cephe açtığını yazdı.

Gazeteye göre, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise Meclis özel oturumunda yaptığı konuşmada, bir an önce Kıbrıs sorununun çözülmesini istediklerini ancak bunun herhangi bir çözümü kabul edecekleri anlamına gelmediğini dile getirdi.

“DİRENİŞÇİLER” GÖMÜLDÜ

Öte yandan gazeteler, darbe sırasında öldürülerek “Ay. Konstantinu ve Eleni Mezarlığı’nda” toplu mezara gömülen ve yakın zamanda kalıntılarına ulaşılıp, DNA metoduyla kimlikleri tespit edilen “17 direnişçinin” toplu cenaze töreninin dün yapıldığını belirtti.

Cenaze töreninin Strovolo’daki “Theo Sofya” kilisesinde gerçekleştirildiğini ve direnişçilerin daha sonra “Ay. Konstantinu ve Eleni Mezarlığı’na” defnedildiğini yazan Fileleftheros gazetesi, törene Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başta olmak üzere Rum siyasi dünyasının ileri gelenlerinin katıldığını ifade etti.

Gazete, kalıntılarına ulaşılan kişilerin toplam rakamının 18 olduğunu, fakat yakınlarının isteği üzerine “direnişçilerden” birinin cenaze töreninin Baf’ta yapıldığını ekledi.