Kıbrıs Rum tarafı, güven artırıcı tedbirler çerçevesinde Derinya'daki barikatın kaldırılmasıyla ilgili planın bir parçası olarak Kıbrıs 'ın Türk işgali altındaki Mağusa'ya giden şimdiki yolun kullanılmasında ısrar ediyor ve bunun 'en akılcı çözüm' olduğunu belirtiyor.

Kıbrıs Türk tarafı da, güvenlik gerekçesiyle başka bir yolun ulaşıma açılmasına ilişkin bir karşı öneri sundu. Ancak bu alternatif yol henüz ortada yok.

Yaklaşık üç ay önce Kıbrıs'taki iki toplumun liderleri Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı, biri doğuda, Derinya'da, öteki Kıbrıs'ın batısında Lefke'de iki geçiş noktasının açılacağını duyurmuştu.

Konu iki kez toplanan Geçiş Noktalarının Açılması Teknik Komitesi tarafından görüşüldü.

Güvenilir bir kaynağın Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) verdiği bilgide, insanların bu konuda hiçbir ilerleme olmadığını düşündüklerini belirtti ancak “Herşeyin hemen yarın olacağı gibi yanlış bir beklenti yaratmak da istemiyoruz” dedi.

İki toplantı yaptıklarını, daha başında olduklarını, bu tür işlerin zaman aldığını kaydeden aynı kaynak, geçiş noktalarının açılması için bir nihai sürenin olmadığını, önce bazı teknik veya başka konuların ele alınması gerektiğini söyledi.

Derinya'dan geçişle ilgili olarak Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türk tarafının önerdiği başka bir güzergah konusunda aynı görüşte değil ancak tellerle çevrili Mağusa'nın Varoşa bölgesinin içerisinden geçen var olan yolun kullanılması için karşı tarafın önerisi çerçevesinde olası güvenlik endişelerini gidermeye hazır olduğunu belirtiyor.

Bu konuda henüz nihai bir karara varılmadı.

Lefke geçiş noktası konusunda da aynı kaynak, burasının ulaşıma açılması için halledilmesi gerekten teknik konular bulunduğunu, var olan yolun kullanılabileceğini, ancak trafik için çok dar olduğundan genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

KHA'na bilgi veren kaynak, bundan başka Teknik Komite'nin gündeme getirdiği bir konu olan söz konusu bölgenin önce Birleşmiş Milletler tarafından mayınlardan temizlenmesi gerekebileceğini kaydetti.

Son olarak da, Eylül ortasında üçüncü toplantısını yapacak olan Teknik Komitede olası bütün geçiş noktalarının açılmasının görüşülmesine devam edileceği belirtildi.

Kıbrıs Türkiye'nin adanın kuzeyini istila ve işgalinden dolayı 1974'ten bu yana bölünmüş bulunuyor. Adayı federal bir çatı altında yeniden birleştirmeyi amaçlayan BM gözetimindeki müzakereleri bu yıl Mayıs 2015'te başlamıştı.