Rum siyasi partilerden AKEL ile DİKO, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi’ne katılanlar onuruna verdiği yemeğe katılmasıyla yaşananların ardından karşılıklı söz kavgasına başladı.

Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs sorununda son yaşanan gelişmelerin, görüş ayrılıkları bağlamında seçim öncesi atmosferi geri getirdiğini yazdı.

Gazete, DİKO’nun Rum Hükümeti ve DİSİ’ye eleştiriler yönelterek, AKEL’i de suç ortağı olarak nitelemesinin, sol partinin tepkisine neden olduğunu yazdı.

Habere göre, DİKO, Güney Kıbrıs’ın bir kez daha “sahte devletin yükseltilmesi” çabasıyla karşı karşıya kalmasının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve AKEL’in de desteklediği DİSİ’nin politikalarının neticesi olduğunu iddia etti.

Öte yandan, AKEL, DİKO’ya cevaben konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, İstanbul’daki BM Zirvesinde “sahte devleti yükseltme eylemini” bir kez daha kınadı. AKEL ayrıca DİKO’nun kişisel çıkarları temelinde hareket ederek, “sahte devletin Türkiye tarafından yükseltilmesine yönelik kınanası eyleminin” sorumluluğunu ve Kıbrıs sorununu ele alma sorumluluğuna sahip olan Anastasiadis’in olası ihmallerini AKEL’in üstüne atmasının kolay olduğunu belirtti.

AKEL, “sahte devletin yükseltilmesiyle” ilgili en büyük tehlikenin, “Kıbrıs Rum siyasetinde maksimalist ve ulaşılmaz hedefler egemen olduğunda ve Kıbrıs sorununda müdahil olanların politikalarını anlamadığında geldiğini” savunarak, DİKO için bunu saptamanın zor olduğunu belirtti.

DİĞER PARTİLERDEN İSTANBUL AÇIKLAMALARI

Gazete haberinde, bazı Rum siyasi partilerin İstanbul’daki gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamalara da yer verdi.

Habere göre, EDEK, İstanbul’daki “kışkırtma” nedeniyle, Rusya ve Çin gibi ülkelerin katılacağı doğru bir kompozisyonda uluslararası bir toplantı yapılması yönündeki önerisini hatırlattı.

Vatandaşlar İttifakı, Türk uzlaşmazlığının geriletilmesi ve yapıcı bir diyaloğa yönelik gerçek koşulların oluşturulması için “işgal” ve bölünmeyi Türkiye için faydasız hale getirmeleri gerektiğini savundu.

Çevreciler ise “Türkiye’nin sert oyununda” dikkatli olunması gerektiğine değinirken, aynı zamanda Anastasiadis’i Ulusal Konsey’i toplamaya çağırdı.