Rum Hükümeti, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve diğer yetkililerin, sözde “Ermeni soykırımı”nın 101’inci yıldönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundukları haber verildi.

Simerini gazetesi “Yüz Bir Yıl Sonra” başlığıyla verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanlığı’nın, yaptığı açıklamada, sözde “Ermeni soykırımını” kınarken, Ermeni halkına yönelik tam destek ve dayanışma mesajı verdiğini aktardı.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanlığı, sözde “Ermeni soykırımının insanlık tarihinin yüzkarası olduğunu” da iddia etti.

Rum Meclis Başkanı Omiru, katılığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, sözde “Ermeni soykırımının” tüm medeni devletler tarafından tanınmasının, insanlığa karşı bu tür suçların işlenmemesi açısından gerekliliğine vurgu yaparak bunu kınadı.

DİKO yayımladığı açıklamada, “101 yıl önce insanlık tarihinde nefret verici bir suç işlendiğini” savunarak, Türkiye’nin insanlığa karşı işlediğini iddia ettiği “suçun bedelini ödemesi” umudunu dile getirdi.

Fileleftheros gazetesi ise Rum Milletvekili Sofoklis Fittis’in, Rum Meclis Başkanı’nı temsilen Ermenistan’ın başkenti Erivan’da gerçekleştirilen “Soykırım Suçlarına Karşı Dünya Forumu”na katıldığını yazdı.

Habere göre Fittis buradaki konuşmasında “Yerleşik Türklerin toplu iskanlarıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işgal altındaki bölgesinin önemli derecede Türkleştirilmesi, yer isimlerinin Türkleştirilmesi, dini ve kültürel eserlerin tahrip edilmesi ya da kasıtlı olarak ihmal edilmesi, yasadışı işgal rejiminin az sayıdaki Kıbrıslı Rum mahsurlara uyguladığı sınırlamaların Türkiye’nin stratejik hedeflerine hizmet ettiğini” iddia ederken, “Ermenilere, Asurlara ve Helenlere karşı soykırımların da, zamanında, yeni Türklerin hedeflerine hizmet ettiğini” savundu.