Rum siyasi partiler, Rum halkını Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirme etkinliklerini artırıyor.

Politis’in haberine göre, DİKO bu çerçevede iki günlük forum düzenleyecek, EDEK de 6 Ekim’de Limasol’da, daha sonra Larnaka ve Baf’ta bilgilendirme toplantıları yapacak.

Habere göre, DİKO’nun Gazeteciler Evi’nde 16 Ekim’de öğleden sonra başlayacak ve 17’sinde de devam edecek iki günlük forumunun açılışında Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis gelinen son noktayla ilgili bilgi verecek.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un ve Başkan Vekili Markos Kiprianu’nun da, partinin Rum Ulusal Konseyi’ndeki temsilcisi sıfatıyla bilgilendirme yapacağı forumda katılımcılar; Yönetim, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin devamı, Toprak, Mülkiyet, Göçmenler, Ordu, Güvenlik ve Garantiler ile Çözümün Ekonomik Yönü konularında görüşler beyan edilecek.

Forumda DİKO Başkan Yardımcısı Hristos Patsalidis, hukukçular Ahilleas Emilianidis ve Yorgos Kolokasidis, Korgeneral Fivos Klokkaris, akademisyen Yorgos Kentas, hukukçu Paris Spanos, DİKO milletvekili Stelios Platis, Avrupa Milletvekili Kostas Mavridis ve uluslararası faaliyet danışmanı Aris Petasis yukarıdaki konularda söz alarak görüş beyan edecek.

Habere göre, EDEK de 6 Ekim’de Limasol’daki “Tasos Papadopulos” binasında (1’inci Amfi tiyatro) Çözüm ve İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon’la ilgili etkinlik düzenleyecek. Rum Savunma eski Bakanı Fivos Klokkaris ve emekli Albay Adis Loizu’nun konuşma yapacağı etkinlikte, EDEK Larnaka teşkilat başkanı Lefkios Doratis ve 1’inci Başkan Yardımcısı Maria Vasiliadu da kısa birer konuşma yapacak.

Partiden yapılan açıklamada, 6 Ekim’de düzenlenecek etkinliğin EDEK’in Rum halkını akademisyenler ve uzmanlar ile objektif bilgilendirmek maksadıyla düzenlediği etkinlikler çerçevesinde olduğunu, ilk etkinliğin geçen hafta  “İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyonda İnsan Hakları ve Siyasi Haklar” konusunda düzenlendiği hatırlatıldı.

EDEK, Larnaka ve Baf’ta da  “çözümün ekonomik boyutu” ve “mülkiyette istimlak edilmiş haklar” konulu bilgilendirme etkinlikleri düzenleyecek.

Fileleftheros, DİKO’nun düzenleyeceği iki günlük forumla ilgili haberini “Konuşmacılar Arasında Mavroyannis ve Kolokasidis Olacak... DİKO Kıbrıs Sorununun Çözümü Konusunda İki Günlük Forum Düzenliyor” başlığıyla aktardı.

SİZOPULOS ANASTASİADİS’E “SALDIRDI”...

Aynı gazete, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 55’inci kuruluş yıldönümü” nedeniyle Londra’da düzenlenen etkinlikte, Kıbrıs sorunundaki icraatları nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e “saldırdığını” yazdı.

Habere göre Sizopulos, “görüşülmekte olan maddeler ve/veya kabul ettiğimiz içeriğiyle iki bölgeli iki toplumlu federasyon vatandaşların federasyonu değil, devletlerin federasyonu, yani konfederasyondur” ifadesini kullandı.

“Bugünkü hükümetlerin sorumluluğu çok büyüktür, çünkü Annan planındaki tavır ve davranışlarını haklı göstermeye çalışıyor ve vatanımızın geleceğini umursamayan yanlış tercihleri için kendilerini haklı çıkarmaya çalışıyorlar” diyen Sizopulos, özetle şunları ekledi:

“ASLINDA İKİ DEVLETİ, KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN TASFİYESİNİ VE PARTENOJENEZİ GÖRÜŞÜYOR”

“İktidardakiler aslında konfederal şekil altında iki devleti görüşüyor, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesini ve partenojenezi görüşüyor. Kendilerini güvende hissetmeleri ve bir arada yaşama şartlarını oluşturmak için Kıbrıslı Türklere taviz vermeye hazırız, ancak vatanımız aleyhine planlarını tamamlamasını kolaylaştırmak için Türkiye’ye taviz vermeye hazır değiliz. Gerek susarak gerek müsamaha göstererek, gelişmeleri izleyip tepki vermeyenler aslında nihai sonucun suç ortağı olacaklar. Nihai sonuç da, Kıbrıs halkının tamamının çıkarına değil Kıbrıs dışı komplo çevrelerinin ve Türk yayılmacılığının çıkarına olacak.

Hükümet edenler ve halkın mücadeleciliğini ve vatan savunmasını, güya güçler dengesi gerçekçiliği adına erozyona uğratıyor ve devlet varlığımızı müzakere konusu yapıyor, daha fazla acı tavizi kastederek cesur kararlar alınması gerektiğinden söz ediyor ve güya yeniden yakınlaşma adına işgalle dostluğu teşvik ediyorlar.”