Rum siyasi partilerin, “Ayios Yeorgios Eksorinos Kilisesi”ndeki ayinin yasaklanmasına ve Türkiye’nin “Lefkoşa FIR Hattı” içerisinde yapacağı iddia edilen askeri tatbikat ve arama-kurtarma tatbikatlarıyla ilgili NOTAM’lara tepki gösterdiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, siyasi partilerin özellikle NOTAM’larla ilgili “ateş püskürdüğünü” ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten strateji değişikliği talep ettiğini yazdı.

Habere göre DİKO, gerek “Türk tahriklerinin”, gerekse ayinin yasaklanmasının Türk tarafının gerçek niyetini ve Kıbrıs sorununda özlü müzakere konusundaki irade eksikliğini ortaya koyduğunu iddia etti.

EDEK, açıklamasında, Türkiye ile Akıncı’nın  tavrının “kışkırtıcı” olduğunu ve Anastasiadis’in, izlediği taktikte değişiklik yapmasının zamanının geldiğini anlaması gerektiğini vurguladı.

Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği ise, müzakerelerde yeni bir çabanın başladığı şu günlerde, KKTC makamlarının ayin yasakladığını; Türkiye’nin de “Lefkoşa FIR Hattı” içerisinde 5 ayrı NOTAM yayınladığını kaydetti. Partiden yapılan açıklamada, Anastasiadis’in, kendisinin sorumlu olduğu bir prosedürde mahsur kaldığı vurgulandı.

Rum Ulusal Halk Cephesi de (ELAM), Kıbrıs sorununun sadece iç mesele değil, uluslararası bir mesele olduğunu ve sorunun, iki toplumlulukla değil, “işgalle ve istilayla” alakalı olduğunu iddia etti.