Rum Hükümeti’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 6, 8 ve 10 numaralı parseller için geçtiğimiz Mart ayında çıkılan ruhsat ihalesinde, bu üç parsel için olabildiğince çok teklifte bulunulması amacıyla, bu hafta büyük enerji şirketleriyle temaslara başlayacağı haber verildi.

Politis gazetesi “3’üncü Tur İçin Bir Dizi Temaslar… Enerji Devleri Anastasiadis İle Temaslarda Bulunmak İçin Kıbrıs’ta” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, MEB’deki üç parsel için çıkılan ihaleye yapılacak olan başvuruların, 22 Temmuz’da sona ereceğini anımsattı.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, bu son başvuru tarihi ışığında, bu hafta Londra ve ABD’nin Houston kentinde, öncelikle ihaleye ilgi göstermiş olan büyük firmalarla biz dizi temaslarda bulunacağını yazan gazete, büyük enerji şirketlerinden temsilcilerin de önümüzdeki günlerde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile temaslarda bulunmak üzere adaya gelmelerinin beklendiğini duyurdu.

Gazeteye göre, konu hakkında açıklamalarda bulunan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, ihaleye artan bir ilgi olmasının olumlu bir şey olduğunu ve bunun sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’ine yönelik bir güvenoyu teşkil ettiğini” dile getirdi.

Gazeteye göre Hristodulidis, başlangıçta ihaleye gösterilen bu ilginin, 22 Temmuz’dan önce somut tekliflere dönüşmesini umduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan gazete, elindeki bilgilere dayanarak, 3’üncü tur ihale konusunda bu hafta başlayacak olan temasların amacının, yalnızca olabildiğince çok teklif ortaya çıkması değil, 3’üncü tur ihaleye büyük isimlerin de müdahil olması olduğuna dikkati çekti.

Elindeki bilgilere dayanarak, Lakkotripis’in temaslarının ilk önce Londra, ardından da ABD-Houston’da gerçekleştirilmesinin beklendiğini kaydeden gazete, Hükümetin ise yapılacak temasların ve genel olarak 3’üncü tur ihalenin başarılı bir şekilde sonuçlanması konusunda ihtiyatlı iyimser olduğunu belirtti.

Öte yandan gazete, yine elindeki bilgilere dayanarak, çözülmüş bir Kıbrıs sorunuyla, doğal gazdan istifade edilmesi konusundaki planlamaların daha kolay bir hale geleceğini de ekledi.

Simerini ise “Enerji Devleriyle Baş Başa” başlıklı haberinde, üçüncü tur ihalenin son 3 hafta kaldığını ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu önemli konuyu şahsi bir şekilde ele alacağının görüldüğünü yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in hali hazırda Güney Kıbrıs’ta faaliyet göstermekte olan ENI, Total ve BG şirketleriyle temaslarda bulunacağını da ekledi.

Haber Alithia gazetesinde “Doğal Gaz Şirketleri Kıbrıs’ta”, Fileleftheros’ta “Enerjiyle İlgili Kararlı Hamleler- Başkan’dan ve Lakkotripis’ten 3’üncü Tur İhale Işığında Önemli Temaslar”, Haravgi’de ise “Kıbrıs MEB’indeki 3’üncü Tur İhale Işığında Şirketlerle Temaslar- Hükümet İlgilinin Pratiğe Dökülmesini Umduğunu İfade Ediyor” başlıklarıyla yer aldı.

PARTİLER İSRAİL’LE İLGİLİ GELİŞMELER YÜZÜNDEN ENDİŞELİ

Öte yandan Politis gazetesi, Rum muhalefet partilerinin, İsrail-Türkiye ilişkilerinin ısınmasının doğal gaz ve Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeleri etkileyebileceği konusunda endişeli olduklarını belirttiklerini yazdı.

Gazeteye göre, Rum Vatandaşlar İttifakı dün yaptığı açıklamada, Rum hükümetinin “kafasını kuma gömerek iki ülke arasındaki işbirliğinin Kıbrıs’ı etkilemediği konusunda ikna edici olmaya çalışsa da, gerçeklerin bunu yalanladığını” savundu.

Gazeteye göre İttifak “Kıbrıs sorununda çözüm olsa da olmasa da, İsrail’in Leviathan parselinden Türkiye’ye boru hattıyla ilgili 3 yıllık perspektife sahip planlamaların hali hazırda ilerlediğini” iddia etti.

Gazete, Rum Ekologlar’ın ise yaptıkları açıklamada, Türkiye-İsrail ilişkilerinin iyileşmesinin ardından, Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğal gaz sağlayacak olan boru hattının inşa edilebilmesi için, Kıbrıs dışından birçoklarının, hali hazırda, Kıbrıs sorununun çözümü için daha çok baskı yapmaya çalıştıklarını ifade ettiğini yazdı.

Gazeteye göre DİSİ partisi ise açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki parseller için çıkılan 3’üncü tur ihaleyle ilgili yoğun hareketlilik ve uluslararası ilgiyi olumlu ve umut verici bulduğunu dile getirdi ve bunun “mızmızlananlara” yanıt vermekte olduğunu ifade etti.