Kıbrıs’a üç günlük bir ziyaret gerçekleştiren İngiltere'nin Avrupa Birliği ve Amerika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Duncan’ın dün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile bir araya geldiği bildirildi.

Alithia gazetesi, “2004 Yılındaki Teklif Geçerli” başlıklı haberinde, İngiltere’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, adadaki egemen İngiliz Üsleriyle ilgili 2004 yılındaki “cömert tekliflerini” yinelediğini haber verdi.

Kasulidis ile Duncan’ın dünkü görüşmesinde, İngiltere’nin AB’den çıkışının etkileri, Kıbrıs sorunu ve uluslararası meselelerin ele alındığını yazan gazeteye göre, Duncan’ın görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “Kıbrıs’ın” öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi. Kıbrıs sorunu çözüm sürecine değinen Duncan’ın, “İngiltere’nin, müdahalede bulunmadan, kendisinden talep edildiği durumda teşvik edip, yardımcı olacağı” yönünde güvenceverdiği kaydedildi.

BREXİT VE ETKİLERİ

Açıklamasında, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı (Brexit) ve bunun etkileri konusuna da değinen Duncan, ülkesinin AB’den ayrılması konusunda karmaşık bir prosedür izleneceğini ancak resmen AB’den çıkana kadar İngiletere’nin AB müktesebatıyla ilgili hiçbir şeyin değişmeyeceğini ifade etti.

İngiltere’nin AB’den ayrılacağını ancak dışa dönük bir tutum izleyeceğini, dostane ilişkilerini muhafaza edeceğini ve birçok durumda da ikili ilişkilerini derinleştireceğini söyleyen Duncan, “Kıbrıs”ın da bu listede olduğunu belirtti.

Duncan, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının akabinde, “Kıbrıslıların” İngiltere’ye yerleşmesine ilişkin soruyu yanıtında, dolaşım ve ikamet hakkıyla ilgili hiçbir soruya şu an yanıt verilemeyeceğini çünkü bu konuların müzakere edileceğini ifade etti.

İngiliz yetkili, öte yandan İngiltere’nin şu an AB tam üyesi olmayı sürdürdüğünü ve AB’den resmen çıkana kadar vatandaşların haklarıyla ilgili hiçbir şeyin değişmeyeceğini de vurguladı.

KIBRIS SORUNU

Gazeteye göre, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir soruya yanıtında ise, Londra’nın önümüzdeki dönemde, yapıcı duruşuna devam ederek, ilgili tüm taraflarla çok sıkı bir şekilde çalışacağını dile getiren Duncan, Kıbrıs sorunu çözüm sürecinde çok iyi ve teşvik edici bir ilerleme sağlandığının görüldüğünü ifade etti.

İngiltere’nin önemli diplomatik nüfuza sahip bir ülke olmaya devam ettiğini de söyleyen Duncan, Kıbrıs sorununun çözümünün uluslararası desteğe ihtiyacı olacağını ve bazı aşamalarda da ekonomik yardımın gerekli olacağını dile getirdi.

ÜSLER KONUSU

Duncan, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda, İngiltere’nin Kıbrıs’ta üs olarak kullandığı toprakları, Annan Planı’nda olduğu gibi, iade edip etmeyeceğine ilişkin soruya verdiği yanıtta, bu konunun yapılacak görüşmelerin bir kısmını teşkil edeceğini söyleyerek, mevcut aşamada buna net bir yanıt veremeyeceğini ifade etti.

Brexit’in ardından, AB müktesebatının İngiliz üslerinde uygulanıp uygulanmayacağının kendisine sorulması üzerine ise Duncan, şu an buna yanıtlar verilemeyeceğini, çünkü Brexit’in karmaşık bir konu olduğuna işaret etti.

DUNCAN-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ

Gazete, İngiltere'nin Avrupa Birliği ve Amerika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Duncan’ın, Kasulidis’in ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edildiğini aktardı.

Habere göre, İngiliz yetkili, Anastasiadis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, İngiltere’nin 2004 yılında adadaki egemen İngiliz Üsleri konusunda yaptığı “cömert teklifi” yinelediğini söyledi.

Anastasiadis ile oldukça yapıcı bir görüşme yaptığını söyleyen Duncan, Anastasiadis’in, müzakerelerin bugün olduğu aşamaya gelmesindeki liderlik yeteneğinden etkilendiğini de belirtti.

Müzakerelerin, yapıcı bir çözüm ve uzlaşma gidişatında devam edebilmesini umduklarını da dile getiren İngiliz yetkili, bunun Kıbrıs’ın geleceği için herkesin istediği şey olduğuna işaret etti.

KASULİDİS’İN AÇIKLAMASI

Fileleftheros’un haberine göre ise Kasulidis, Duncan ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Rum kesimi ile Londra arasındaki stratejik ilişkinin, son yıllarda güçlendiğini ve derinleştiğini söyledi.

AB ile İngiltere arasında adil ve tatmin edici çözümler bulunacağına dair iyimserliğini dile getiren Kasulidis, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı konusunda ise, ilişkilerini düzenlemesi için İngiltere’ye süre tanınması gerektiğini belirtti.

Bu ne kadar kısa sürede belirlenirse, herkes için daha iyi olacağını çünkü belirsizliğin iki tarafa da kötü etkileri olduğunu dile getiren Kasulidis, Duncan’ı ayrıca Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini de söyledi. Kasulidis, İngiltere’nin Kıbrıs sorunu çözüm sürecine yardımcı olunmasındaki rolüne de işaret etti.

Diğer gazeteler ise haberi şu başlıklarla verdi:
Simerini, “Londra’nın Kıbrıs Sorunundaki Destekleyici Rolü... Kıbrıs Cameron Hükümeti’nin Gündeminin Üst Sıralarında”; Haravgi, “Duncan Yapıcı Etki’den Söz Etti”; Fileleftheros, “Kıbrıs Sorunu Çözüm Çabalarına Yapıcı Etkiden Söz Etti”