Rum tarafında yeni kurulan “Kıbrıs Grubu” isimli vatandaş inisiyatifinin, Güney Kıbrıs genelinde, Kıbrıs sorununa çözüm planı konulu bir kamuoyu araştırması yapacağını açıklaması üzerine EDEK adı geçen inisiyatifi, Annan planını çözüm şekli veya zemini olarak yeniden gündeme getirmeye çalışmakla suçladı.

Politis ve Simerini’nin haberine göre kurulalı sadece bir ay olmuş bir inisiyatifin kişiyle anket ve sandık metoduyla kamuoyu araştırması yapacağını açıkladığını belirtip inisiyatifin, bunun için finansmanı nereden bulacağını sorgulayan EDEK bu tür araştırmaların binlerce Euro’luk harcama gerektirdiğine dikkat çekti, şu görüşleri ortaya koydu:

“Finans kaynağı bilinmeyen ve finansörleri ‘meçhul’ bu araştırma ve diğer faaliyetler, 2004 uygulamaları ve entrikalarını çağrıştırıyor. O zamanlar Annan planı finansörlerinin Kıbrıs’ın taksim planının propagandasını yapsınlar diye çeşitli ‘kişilere’ ve ‘sivil toplum örgütlerine’ milyonlar harcandığını herkes biliyor. Kıbrıs Grubu’nun finans kaynakları konusunda da benzer soru işaretleri doğuruyor.

Kıbrıs Grubu’nu geçmişte Annan planını destekleyen ve planın Kıbrıs sorununa çözüm şekli veya zemini olarak yeniden gündeme getirmeyi isteyen kişilerce kurulduğunu herkes biliyor. Kıbrıs sorununu psikolojik veya toplumsal-sosyal anlaşmazlık değil istila ve işgal sorunu görüyoruz.”

Habere göre “Kıbrıs Grubu” EDEK’in bu eleştirilerine cevaben, faaliyet finansman prosedürünün açık ve şeffaf olduğunu, araştırma için gereken paranın da aleni, şeffaf ve yasal bağış toplama kampanyasından (crowd funding) geleceğini, yurtdışından bağış kabul etmeyeceklerini açıkladı.