Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, dün, müzakerelerdeki ilerleme, iyi niyet misyonu ve UNFICYP raporları konusunda, Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirmesi haberine geniş yer verdiler.

Haberi “İyimser Ancak İhtiyatlı-Eide Güvenlik Konseyi’ni Bilgilendirdi: “Çözümün, Köşede Olduğunu Size Söylemiyorum” başlığıyla aktaran gazete Eide’nin, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifine ilişkin iyimserliğini ifade ettiğini ancak bu kez ihtiyatlı gözüktüğünü belirtti.

“SON BÖLÜM HER ZAMAN ZOR”

Eide’nin “bir müzakerenin en son bölümü, her zaman en zordur, çözümün, köşede olduğunu size söyleyemem” şeklinde ifade kullandığını belirten gazete Eide’nin, iki saat süren bilgilendirmenin ardından yaptığı açıklamalara da yer verdi.

Habere göre Eide, özellikle Güvenlik Konseyi’nin desteğine vurgu yaparak, iki rapor temelinde iyi bir görüş alış verişinde bulunduklarını ifade etti.

Uluslararası toplumun nasıl yardımcı olacağı konusunu ele aldıklarını söyleyen Eide, Güvenlik Konseyi’nin “gelecekteki misyonda parametreler” bulmasına ilişkin niyetinden de bahsetti.

LİDERLERİN VİZYON VE CESARETİNE VURGU

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve UNFICYP Misyon Şefi Lisa Buttenheim’ın da hazır bulunduğu bilgilendirme sırasında, Kıbrıs’ta kaydedilen ilerleme ve bu süreçte iki liderin vizyonu ve cesaretine vurgu yaptıklarını söyleyen Eide, sağlanan ilerlemeden de bahsederek, gidilecek yolun uzun olduğunu, sıkı bir çalışmaya bunun yanı sıra, iki liderin cesaret ve desteğe gereksinimi olduğunu söyledi.

Gelecek aylarda ve haftalarda yapılması gereken önemli bir çalışma bulunduğunu herkesin kabul etmesinin önemli olduğunu belirten Eide, geriye kalan ve görüş birliği olmayan yüzde 10 konunun daha zor konular olduğunu ifade etti.

Zaman takvimi bulunmadığının da altını çizen Eide, ilerleme sağlanması ve çözümün herkesin yararına olduğunu, birçok kez “bir çözüm mümkündür” düşüncesini de dile getirdiğini belirtti.

“BU İKİ LİDER ÇÖZMEZSE KİM ÇÖZECEK?”

Eide açıklamasında ayrıca “Eğer bu iki lider Kıbrıs sorununu çözmezse, kim çözecek” sorusunu da sordu.

Günün sonunda çözümün, Kıbrıs çözümü olacağını, çabanın Kıbrıs aidiyetli olduğunu belirten Eide, BM’nin Kıbrıs’ta 52 yıldır bulunduğuna da dikkati çekti.

“DAVOS’TA İLK ÜÇLÜ GÖRÜŞME OLACAK”

BM Genel Sekreteri Ban ve iki liderin Davos’taki ortak görüşmesine ilişkin bir soru üzerine Eide, üçünün ilk görüşmesi olacağını ayrıca üç ülkenin, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere liderlerinin, daha birçok liderin, iş dünyasından önemli şahsiyetlerin Davos’ta olacağını belirtti. Eide, Davos’un ilgili taraflarla ve yatırımcılarla, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutu konusunda görüşmelerin yapılmasına da iyi bir fırsat olacağını ifade etti.

Gazete haberinde ayrıca diplomatik kaynaklara dayanarak, bilgilendirme sırasında Güvenlik Konseyi üyesi tüm ülkelerin tüm temsilcilerinin konuştuğunu ve Kıbrıs sorunundaki “tarihi fırsattan” bahsederek tam destek belirttiklerini yazdı.

Alithia gazetesine göre Eide açıklaması sırasında, çözümün Kıbrıslılara, Kıbrıslıların seçilmiş liderlerinin aidiyetinde olacağını, müzakerelerin düzenlenmesini ve hızını belirleyecek olanların da liderler olduğunu ifade etti.

Eide, açıklamasında müzakerelerin belirli turlarında, önceki turlara kıyasla ilerleme bulunmasının oldukça önemli olduğunu, en son bölümün her zaman daha zor olduğunu belirtti.

Eide, açıklamasında ayrıca “konuların yüzde 90’ında başarı sağlayabilirsiniz, ancak geriye kalan yüzde 10’u kolay değildir, zordur” ifadesini kullandı.