BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, dün Brüksel’de, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile gerçekleştirdiği görüşme Rum basınında da yer buldu.

Gazeteler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüşmesinin ardından Schulz ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısına da yer verdiler.

Haberi “Eide ve Schulz Kıbrıs Sorununda Yakın İşbirliği İçin Konuştu - BM ve AB Artık Birlikte” başlığıyla aktaran Politis, Eide ve Schulz’un, BM ve AB’nin, Kıbrıs sorununda bundan böyle sahip olmayı arzuladıkları işbirliğini resmi bir şekilde vurguladıklarını yazdı.

Habere göre Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, ortak basın toplantısı çerçevesinde yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun artık Avrupa ve Avrupa’yı ilgilendiren bir sorun olduğunu belirtirken uzun zamandan sonra ilk kez çözüm için ümidin bulunduğunu söyledi.

Schulz, Eide ile bütün sorunları ve özellikle Kıbrıs sorununda ümit veren gelişmeleri ele aldıklarını ayrıca Eide’nin analizini dikkatlice dinlediğini belirtti.

Schulz açıklamasında ayrıca Avrupa Parlamentosu’nun AB kurumları çerçevesinde elinden geleni yapacağı konusunda da taahhütte bulundu.

Eide ise açıklamasında, liderlerin Kıbrıs sorununu çözmek için sıkı bir şekilde çalışmasını oldukça önemli olarak nitelendirirken, liderlerin bunu gerçekleştirme taahhütlerini her gün hissettiğini de belirtti.

Eide,  BM ve AB gibi Kıbrıs sorununa ilgi duyanların yapması mümkün olan şeyin, bu önemli süreçte liderleri desteklemek olduğunu söyledi.

Habere göre Eide, temasları çerçevesinde, AB’nin Genişlemeden Sorumlu AB üyesi Johannes Hahn ve Bölgesel Politikadan Sorumlu AB Komisyonu üyesi Corina Cretu ile de bir araya geldi.

Simerini gazetesi Eide ile Schulz arasındaki görüşme haberini “BM, Liderleri Sorumluluklarla Bağlıyor ve Çözüm Sahnesi Kuruyor-AB’yi Verimli Ortam Virüsü İle Aşılıyor” başlıklarıyla aktardı.

Gazete ilgili haberinde Eide’nin, Avrupa Komisyonu gibi AB kurumlarını, düşük siyasi öneme sahip güven yaratıcı önlemlerin hayata geçirilmesinden başlayarak  izlediği strateji ve taktikler konusunda genel olarak bilgilendirdiğini yazdı.

Eide’nin stratejisine de değinen gazete, bunların “1. düşük siyasi öneme sahip güven yaratıcı önlemlerin hayata geçirilmesi 2. görüş birliklerinin ve ayrılıklarının kaydedilmesi, görüş ayrılığı tespit edilen noktalarda, tarafların tezlerini ortaya koyması 3. iç konuların anlaşılmak üzere olduğunun tespit edilmesi durumunda Kıbrıs sorununun dış boyutlarının ele alınacağı uluslararası konferansın toplanması için verimli bir zemin mümkün olduğu”  yönünde olduğunu belirtti.

Gazete AB kaynaklarının, yaratılan verimli ortamla birlikte Eide’nin, liderleri süreçte “oltaya takılı” olarak tutma girişiminde bulunduğu yönünde görüş ortaya koyduğunu yazdı.

“İKİ TABLODA MÜDAHİL OLMA ARZUSU”

Fileleftheros gazetesi elde ettiği bilgilere dayanarak AB’nin, Kıbrıs sorununa “iki tabloda” müdahil olmayı arzuladığını belirtti.

Eide ile Schulz arasındaki görüşme haberine yer veren gazete, AB’nin bir yandan doğrudan müzakere masasındaki varlığının yükseltilmesi diğer yandan da AB normlarına uyum sağlaması konusunda Kıbrıslı Türklerin hazırlanmasının desteklenmesini öngördüğünü yazdı. 

Gazete yine aynı bilgilere dayanarak Eide’nin Brüksel temaslarında bu konuların hakim olduğunu belirtti.

Habere göre AB’nin Genişlemeden Sorumlu AB üyesi Johannes Hahn’ın Sözcüsü Maja Kocijancic, gazeteye yaptığı açıklamada  Hahn ile Eide arasındaki görüşmeye değinerek, iki yetkilinin, Kıbrıs’taki olumlu gelişmelerin AB-Türkiye ilişkilerine olumlu etkisinin olacağı konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

Alithia gazetesi ilgili haberi “Schulz Çözüm İçin Gerçek Ümit Görüyor”  şeklinde verirken Haravgi gazetesi “Schulz: Yapıcı Bir Çözüm İçin Olanak Var” başlığını kullandı.

PARTİLER ULUSAL KONSEY ÖNCESİNDE AÇIKLAMALAR YAPTI

Bazı Rum siyasi partiler, bugün toplanacak olan Ulusal Konsey öncesinde Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fileleftheros gazetesine göre DİKO yaptığı açıklamada, Maraş konusunu gündeme getirerek  Eide’nin Kıbrıs sorununu AB kurumlarıyla ele aldığı sırada Maraş konusunu müzakerelerde ortaya koymadığı gerekçesiyle Anastasiadis’i eleştirdi.

DİKO, Anastasiadis’in Maraş konusunu “acaba Türkiye’yi zora sokmamak için mi gündeme getirmediği” sorusunu da sordu.

KS EDEK Başkanı Marinos Sizopulos yaptığı açıklamada, parti organlarının kararları temelinde Ulusal Konsey çerçevesinde görüşlerini ortaya koyacaklarını belirtti.

Sizopulos, demokratik bir çözümün olabilmesi için görüşmelerin yoğun bir şekilde devam etmesinin de önemli olduğunu söyledi.

EVRO.KO bugün yapılacak olan Ulusal Konsey’in, Rum tarafının müzakerelerdeki hedeflerinin temelinin atılması için bir fırsat olduğunu belirtti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise açıklamasında mobil telefon gibi güven yaratıcı önlemlere ilişkin endişesini dile getirdi.

Rum Çevreciler ise açıklamasında AB’nin Kıbrıs sorununa müdahil olmasının şimdiye kadar az ve olumsuz olduğuna dikkati çekerek hükümetin dikkatli olmasını istedi.

JUNCKER TEMMUZ’DA ADA’YA GELİYOR

Fileleftheros gazetesi, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in, 16 Temmuz tarihinde Ada’ya geleceğini yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Juncker’in Ada’da bulunduğu sırada AB’nin Kıbrıs sorununa müdahil olmasının başlangıcını yapacağını ayrıca Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile temaslarda bulunacağını belirtti.

SLOAT

Simerini gazetesine göre ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çabalara destek belirtti.

ABD Kongre üyelerini gayri resmi bilgilendirmesi sırasında açıklamalarda bulunan Sloat, bir soru üzerine ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in “Kıbrıs’taki sorunun işgal sorunu olmadığı” şeklindeki açıklamasının yanlış yorumlandığını ifade etti.

Sloat, Amerikan politikasının “işgal ve istilanın” ciddiyetinin değerini düşürmediğini bununla birlikte iki liderin geleceğe odaklanmasının önce geldiğini ileri sürdü.

Sloat,  iki kesimli iki toplumlu federasyon temelindeki müzakerelere destek vermesinin de ABD’nin değişmeyen tutumu olduğunu belirtti.

HACIYEORGİU-KOCAS GÖRÜŞMESİ

Haravgi gazetesi AKEL Avrupa Parlamentosu üyesi Takis Hacıyeorgiu’nun, Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre Hacıyeorgiu ve Kocas görüşme sırasında Kıbrıs sorununa ilişkin görüş alış verişinde bulundu.

Hacıyeorgiu ve Kocas görüşmede ayrıca garantiler konusunun yanı sıra Türkiye’nin sorumluluklarını da ele aldı.