BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide “çözümün ihtiyaçları için Kıbrıslı vergi mükelleflerinin bir memorandum yükü altına girmemelerinin önemli olduğunu” açıkladı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin New York’ta Rum haber kaynaklarına yaptığı açıklamada, önemli olanın çözümün maliyetinin Kıbrıslılara yüklenmemesi ve ilk masrafı karşılayacak gerçek para bulunması olduğunu söylediğini yazdılar.

Habere göre Eide, BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinin ardından yaptığı açıklamada, “boşlukların olmamasının her iki toplum için de çok önemli olduğunu” belirterek “hiçbir açık kapı kalmaması için bir durumdan diğer bir yenisine, şeffaflık ve yetkilerle geçiyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “sekiz aylık müzakere sürecinde epeyi yol kat ettiklerini ancak birkaç hafta içinde çözüme ulaşılacağını söyleyemeyeceğini” belirten Eide, “Bazı önemli konular ve bunlarda ileri gelecek ayrıntıların olduğunu, bu yüzden de ihtiyaçları olan zamanı aldıklarını” ifade etti.

 Eide, Kıbrıs sorununun çözümünün maliyetine ilişkin sözü edilen tüm rakamların yanlış olduğunu, çözümün son parametreleri, özellikle de toprak ve mülkiyet parametrelerinin bilinmediğini belirtirken finans uzmanlarının bu konuda çalışabilmesi için bu konuların ilerlemesinin önemli olduğunu vurguladı.

Eide ayrıca, çözümün AB boyutuna büyük önem verildiğini, müzakerelerde diğer tüm başlıklarda nereye doğru gidildiğine dair yeterli güven ve inanç olduğu zaman ise güvenlik ve garantiler konularının ele alınması için uygun zaman olacağını ifade etti.