BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Rum yönetiminin müzakerelere katılmayı askıya alması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ortak görüşme yapmayı planladığı dünü ve bugünü, Kıbrıs sorununda deneyime sahip şahsiyetlerle görüşerek değerlendirdiği bildirildi.

Politis “Eide Kıbrıs Sorununda Deneyim Sahibi Kişilerle Görüşüyor” başlıklı haberinde, Eide’nin dün Rum yönetimi eski başkanlarından Yorgos Vasiliu’yla görüştüğünü, bugün de Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas ve II. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la görüşmesinin beklendiğini yazdı.

Eide’nin bu dönemde Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le yeniden ayrı ayrı görüşme ihtimali de bulunduğuna işaret eden gazeteye göre, Özel Danışman, bugünkü durumu normalleştirmenin yolunu arıyor ve Türk hükümeti ile iletişim kurmaya çalışıyor.

Gazete, Espen Barth Eide’nin İki Toplumlu Diyalog Forumu katılımcıları onuruna Çarşamba akşamı verdiği yemeğe DİKO, EDEK ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin son anda katılmamasının “ilgi çektiğini” yazdı.

Gazeteye göre, Avrupa Komisyonu Başkanı’nın müzakerelerdeki temsilcisi Pieter Van Nuffel’le ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’yla da görüşen ve bir dizi diplomatik temasta bulunan Eide, Güney Kıbrıs’taki bazı büyükelçilerle bilgilendirme görüşmesi ve çalışma arkadaşlarıyla bir dizi toplantı yaptıktan sonra yarın sabah Ada’dan ayrılacak.