Rum siyasi partiler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı ve diğer gelişmeleri yorumladılar.

Alithia ve Fileleftheros gazetelerine göre DİSİ, Anastasiadis’in konuşmasının üzerinde iyi çalışılmış olduğu ve hedefli müdahaleler içerdiği değerlendirmesinde bulundu

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Anastasiadis’in konuşması için “oldukça dengeli” nitelemesinde bulundu.

Olguların hangi aşamada bulunduğunu ortaya koyduğunu belirten Kiprianu, kaydedilenlerin gerçekleri yansıttığına dair düşüncesini dile getirdi.

Uzlaşıların da, çok önemli olan ve Kıbrıs sorununda hangi yöne doğru gidileceğini belirleyecek açık başlıkların da olduğunu söyleyen Kiprianu, “Önemli olan, Başkanın dönüşüyle, mümkünse bir anlaşmaya varma amacına yönelik müzakerelerin sürecek olmasıdır” sözlerini kullandı.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise Anastasiadis’in BM Genel Kurulu huzurunda Türk uzlaşmazlığını ve “işgal liderinin aşırı açıklamalarını” sergileme fırsatının olduğunu, ancak bunun yerine belirsizlikler ve yalanlarla uluslararası toplumu ve Kıbrıs halkını aldatmayı seçtiğini savundu.

EDEK, Anastasiadis’in konuşmasında geçen yıla kıyasla olumlu unsurların da olduğunu, ancak Türk uzlaşmazlığı ve Kıbrıs sorununun bugüne kadar çözülmesi konusunda Türkiye’nin sorumluluklarını ortaya koyma fırsatının kaybedildiğini ileri sürdü.

Vatandaşlar İttifakı, Anastasiadis’in hukuk terimini ortadan kaldırdığını ve tavizleriyle adaletsiz bir çözüme doğru yol alındığını savundu.

Ekologlar, Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasının etkisiz, argümansız ve bulanık olduğunu iddia savunarak, Kıbrıs sorununun “istila ve işgal sorunu” olduğunun ortaya konulması fırsatının kaçırıldığını ileri sürdü.

Dayanışma Hareketi, BM’de hatalı izlenimler verdiğini ve durumu güzelleştirerek gerçekleri gizlediğini iddia etti. Açıklamalarında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin haddini aştığını da iddia eden Dayanışma Hareketi,  Eide’nin üstlendiği şantajcı rolün ne olması gereken rolüne, ne de Kıbrıs’taki misyonuna uyduğunu ileri sürdü.

Anastasiadis’in konuşmasındaki tutumunu kınayan ELAM da, Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun gerçek boyutlarını öne çıkarmak yerine Ankara’nın duymak istediklerini söylediğini iddia etti.