Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) eski Başkanı Haralambos Ellinas’ın Belin ve Brüksel’da katıldığı, çeşitli AB yetkileri, düşünce kuruluşları ve diğer kurumların da hazır bulunduğu toplantılardan edindiği izlenimler ve buralarda verilen mesajları Fileleftheros gazetesine yazdığı yazıyla okuyucularla paylaştı.

Habere göre, Ellinas, toplantılarda verilen temel mesajın, AB’nin Doğu Akdeniz’i önemli bir hidrokarbon kaynağı olarak gördüğü ve bölgedeki ülkelere Doğu Akdeniz’in farkına varılması ve öneminin ortaya koyulması amacıyla aralarında işbirliği yapmaları için yardım etmesi gerektiği şeklinde olduğunu belirtti.

Berlin’de Norveç Büyükelçiliği ve BP’nin Doğu Akdeniz doğalgazını güney boru hattı (Southern Corridorpipeline) ile ihraç edilmesine ilgi gösterdiğini belirten Ellinas, zaman faktörünün çok kritik olduğu üzerinde durdu.

Ellinas, karar alma sürecinde herhangi bir gecikme yaşanmasının büyük zararlar verebileceğini ve var olan fırsatın kapanabileceğini belirtti.

Brüksel’de ise enerji güvenliği ve iklim değişikliklerinin gündemin ilk sıralarında yer aldığını kaydeden Ellinas, yenilenebilir enerji kaynaklarına giden süreçte doğalgazın geçiş yakıtı olarak görüldüğünü aktardı.

AB’nin, uzlaşıya yardımcı olacaksa “Kıbrıs”a doğalgaz yataklarını ve daha fazlasını kalkındırmasına yardım etmeye hazır olduğunu belirten Ellinas, Kıbrıs sorununu çözüldükten sonra “Kıbrıs gazını” İsrail’e taşıyacak ve güney boru hattını besleyecek “Kıbrıs MEB”inden Türkiye’ye bir boru hattı oluşturulması olasılığının ilgi çekici bulunduğunu ve desteklendiğini de yazdı.

Ellinas, Güney boru hattının Brüksel’in öncelikleri arasında bulunan bir proje olduğunu da belirtti.