Mısır Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) Akdeniz’dekilerin en büyüğü olduğu iddia edilen doğalgaz yatağını keşfeden İtalyan ENI Şirketi CEO’su Claudio Descalzi, Mısır’daki Zorh yatağı ve şirketin sözde “Rum MEB”indeki projeleri konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmek üzere bugün Rum tarafına “yıldırım” ziyaret gerçekleştiriyor.

Fileleftheros “ENI Kartlarını Açıyor... Şirketin Başkanı Mısır ve Kıbrıs MEB’i İçin Başkanlıkta... Doğal Gaz: Bilgilendirme ve İlgiyi Yineleme Maksatlı Yıldırım Ziyaret” başlığıyla manşete çektiği haberinde Descalzi’nin Anastasiadis’e ENI’nın Güney Kıbrıs, bundan sonraki projeleri, takvimler ve bölgenin şu ana kadarki yeni jeolojik görüntüsü hakkında bilgi vermesinin beklendiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis’le Rum Başkanlık Sarayı’ndaki görüşmesinin 10.15’te başlaması beklenen Descalzi’nin ENI’nin “Güney Kıbrıs’taki faaliyetlerini Kıbrıs sorunu yüzünden ertelediği veya ilgisizliği yüzünden terk ettiği” söylentilerine de cevap vermesi bekleniyor.

Descalzi’nin, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’le de önemli görüşmeler yapacağı Güney Kıbrıs ziyaretinin, Rum Bakanlar Kurulu’nun ENI’yle, ruhsat sahibi olduğu parsellerdeki araştırmalarıyla ilgili sözleşmesini uzatma kararıyla da alakalı olduğu belirtildi. ENI dışında diğer şirketlerin de Mısır’da keşfedilen yatağa komşu parsellere ilgiyi önemli ölçüde artırdığına işaret ediliyor.

ENI 10 NUMRALI PARSELE TALİP

Habere göre ENI’nin Fransız TOTAL şirketinin terk ettiği 10 numaralı parsele talip olması da bekleniyor. TOTAL’in, 10 numaralı parselin hemen yanındaki 11 numaralı parseldeki ruhsat süresi de 6 ay içerisinde bitiyor, Rum Yönetimi ile sözleşmesinin yenilenmesinden sonra Amerikan Noble şirketinin 12’nci (‘Afrodit’) parselde serbest bıraktığı kısıtlı bir bölüm de kullanılabilir durumda. Bugünkü görüşmede ENI CEO’sunun Anastasiadis’e, Mısır’da keşfedilen devasa “Zorh 1X” yatağının “Rum MEB”i içerisine uzanıp uzanmadığını gösteren verilerle ilgili bilgi de verebilir.

DESCALZI “850 MİLYAR METREKÜP MUHAFAZAKAR TAHMİN, ARTABİLİR”

Gazete Claudio Descalzi’nin dün İtalyan Parlamentosu’nda yeni Mısır yatağıyla ilgili gelişmeleri anlatırken, keşfedilen yataktan 850 milyar metreküp doğal gaz üretilebileceğine dair tahminlerin muhafazakar olduğunu, daha da artırılabileceğini çünkü biraz daha aşağıda bir yatak daha keşfettiklerini söylediğine dikkat çekti.

Politis de haberi “Bugün Gaz’la İlgili Zirve Toplantısı...  ENI Lideri, Şirketin Projeleriyle Birlikte Başkanlıkta... Mısır’daki Keşiften Sonra Kıbrıs MEB’iyle İlgili Yeni Olgular... Afrodit: Noble Da İşe Başlıyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Habere göre Rum Başkanlık Köşkü’nde bugün gerçekleştirilecek “enerji zirvesinde” ENI’nin ruhsat sahibi olduğu 2, 3 ve 9’uncu yataklardaki araştırma, sondaj programına –iki yıl uzatmayla- devam etmesi konusunun da masaya yatırılması bekleniyor.

Mısır’ın Zorh 1X yatağının sözde “Rum MEB”ine yayıldığının teyit olması halinde Güney Kıbrıs’ın otomatikman çok büyük ekonomik ve jeostratejik menfaat elde edeceğine vurgu yapan gazete, Descalzi’nin Rum tarafında olacağı süre içerisinde, ENI’ye ve Rum Yönetimi’ne araştırma, sondaj ve gelirin paylaşım oranıyla ilgili sözleşmenin süresini uzatacak bir revizyona imza atmasının söz konusu olmadığını yazdı.

Gazete ENI’nin de Rum Yönetimi’nin de ENI’nin sözleşmeni 2018’e kadar uzatma iradesini taşımaya devam ettiğini ancak sözleşme metni üzerindeki hukuki-teknik çalışmanın henüz tamamlanmadığını ekledi.

NOBLE HAREKETE GEÇTİ

Aynı gazete 12’nci parselin ruhsat sahibi Amerikan Noble Energy şirketinin (ve İsrail’in Delek Drilling ve Avner Oil şirketleri) de 12’nci parselde bulduğu doğal gazdan –ilk etapta elektrik üretiminde kullanmak üzere- Güney Kıbrıs’a satma konusunda harekete geçtiğini yazdı.

Habere göre Amerikalıların inisiyatifiyle bugün Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) ve Elektrik İdaresi (AİK) heyetleri ile Noble heyeti arasında, doğal gazın “Afrodit” yatağından Vasiliko’ya aktarılması konusunda gelecekteki işbirliğiyle ilgili görüşme yapılacak.

ZORH RUM DOĞAL GAZINI “YERİNDEN EDİYOR”

Haravgi ise “Zohr Kıbrıs Doğal Gazını Yerinden Ediyor” başlıklı haberinde ENI CEO’sunun bugün sunacağı verilerin, Zorh yatağının, Afrodit doğal gazının Mısır piyasasına satılma ihtimalini yerinden etmekte olduğu yolundaki uzman (Ellinas) değerlendirmelerini doğrulamakta olduğuna dikkat çekti.

ENI’nin dün İtalyan Parlamentosu’nda, Zorh 1X yatağından 850 milyar metreküp doğal gaz üretimi tahmininin muhafazakar bir tahmin olduğunu, miktarın daha da artabileceğini açıkladığını hatırlatan gazete Mısır’ın, kendi enerji ihtiyacını karşılamak için yatağı süratle, 2017’de geliştirmek istediğini vurguladı.

Gazete Zorh’un yıllık üretim kapasitesiyle ilgili değerlendirmenin, günlük azami 70-80 metreküp, yıllık da 30-35 milyar metreküp olduğuna dikkat çekerek, ENI’nin Zorh yatağının yüzde 100 ruhsat sahibi olduğunun da altını çizdi.

Alithia “ENI CEO’su Başkanlık Sarayında” başlıklı haberinde ENI CEO’su Claudio Descalzi ve heyeti ziyaretinin ani olmasına dikkat çekti. Heyetin Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le saat 10.15’te başlayacak görüşmesine Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de katılacağını yazdı.