EOKA örgütünün 1955’te silahlı tedhişe başlamasının yıldönümü olan 1 Nisan dolayısıyla dün Güney Kıbrıs’ta çeşitli etkinlikler düzenlendiği bildirildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, EOKA örgütünün 1955’te silahlı tedhişe başlamasının yıldönümü olan 1 Nisan dolayısıyla dün düzenlenen etkinliklere ve etkinlikler çerçevesinde yapılan açıklamalara yer verdi.

“Ay.Yoanni” kilisesinde, Başpiskopos II.Hrisostomos’un yönettiği ayinle başladığını yazan gazete, ayinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, parti başkanları veya temsilcileri, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi, polis ve askeri yetkililerle diğer yetkililerin katıldığını belirtti.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ayinin ardından gazetecilere yönelik açıklamasında, 1 Nisan’ın önemini vurguladı. Anastasiadis, “Bu günün, nihai hedefin sağlanamamasına karşın, uluslararası ve yoğun bir mevcudiyetle, insan haklarının korunmasıyla bir ülke yaratılmasına olanak sağlayanlara ve  özgürlük mücadelecilerine yönelik saygı günü olduğunu” ifade etti.

Anastasiadis, birlik içerisinde devletin birliğinin sağlanması, “işgalden” kurtulması, insan haklarına saygı duyan gerçek bir Avrupa ülke koşullarının yaratılmasının başarılmasından da bahsetti.

BAŞPİSKOPOS II.HRİSOSTOMOS

Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos, gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, “birlik içinde olunduğu zaman her zaman kazanıldığını; bölünmüş olunduğunda ise kaybedildiğini” ifade etti.

Başpiskopos II.Hrisostomos, halkın mücadelesini sürdürmesi için tüm unsurların orada bulunduğunu ve birliğin gereksinim olduğunu söyledi.

cna_fc5fad8ce25ba490e82e4a13695339b78.jpg

PAPADOPULOS

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, ayin çerçevesinde yaptığı konuşmada, 1 Nisan 1955 tarihinin, helenizme damgasını vuran tarihi bir an ve eşsiz bir gün olduğunu belirtti.

1 Nisan 1955 tarihinin ayrıca gelecek nesillerde örneği ve referans noktasını teşkil ettiğini ifade eden Papadopulos, hiç kimsenin, yaşamını ve ölümünü elinde tutmadığını, bu toprakta hayatta kalma taahhüdünü yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

Simerini gazetesine göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin dağılmak tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını savundu. Papadopulos, Türklerin, kamuoyu önündeki açıklamalarıyla, arzularının, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin dağılması ve “Kıbrıs Cumhuriyeti” ve “sahte devletin”, Kıbrıs sorununun çözümünden ortaya çıkacak yeni devlet oluşumunun iki ayrı kurucu devletine dönüşmesi olduğunu iddia etti.

Kıbrıs sorununun çözümünün, anlaşma ve uzlaşmanın ürünü olması gerektiğini ifade eden Papadopulos, herhangi bir anlaşmanın da evrensel değerleri küçümsememesi, hakaret etmemesi ve azaltmaması gerektiğini söyledi.

Papadopulos, çözümün her şeyden önce “Kıbrıs’ın bağımsızlığını” sağlaması gerektiğinin de altını çizdi.

KAMMENOS

Simerini gazetesi, 1 Nisan törenlerine Yunanistan’ı temsilen Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un katıldığını yazdı.

Habere göre, ayinin ardından açıklamalarda bulunan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos,  “EOKA mücadelecilerine” duyduğu saygıyı dile getirirken, bu kişilerin, Helenizm bayrağını yüksekte tutarak ulusal bağımsızlık için mücadele ettiklerini ifade etti.

HRİSTODOLİDİS

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Paralimni’de düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, “işgalden” kurtulma ve Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi hedefinin, birliğin var olması durumunda başarılmasının daha yüksek ihtimal olduğunu belirtti.

Hristodulidis, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kurulmasına neden olan mücadelenin başarılmasının nedeninin birlik ve beraberlik olduğunu söyledi.

cna_f568481c514a547c196f7932c587e7fc5.jpg

DİĞER AÇIKLAMALAR

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, ulusal günlerin önemini vurguladı ve geçmişin üzerinden geçmek, şu anı değerlendirmek ve geleceği de programlamak gerektiğini ifade etti.

AKEL Milletvekili Adamos Adamu, ülkenin bağımsızlığı için mücadele edenlerin bu gün anıldığını, bu kişiler için en büyük duanın, ülkenin yeniden birleştirilmesinin ileriye götürülmesi olduğunu belirtti.

EDEK Başkan Yardımcısı Kostis Evastathiu, Rum Çevreciler Başkanı Yorgos Perdikis, Vatandaşlar İttifakı Başkan Vekili Stelyos Amerikanos, Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus da yaptıkları açıklamalarda, EOKA mücadelesini vurgulayarak, bundan alınacak derslerden bahsetti.

DİĞER ETKİNLİKLER

Simerini gazetesi ve diğer gazeteler, 1 Nisan etkinlikleri çerçevesinde dün ayrıca, ayinin ardından Hapishanedeki EOKA’cı Mezarlığı’nın ziyaret edildiğini ve çelenk konulduğunu  yazdı.

Gazete, buradaki etkinliğe, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yoanas Nikolau, parti temsilcileri hayatta olan EOKA’cılar, EOKA’cı yakınlarının katıldığını belirtti.