Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis, bölgede sıcak olay çıkmasının söz konusu olmadığını, Rum halkının endişe etmemesi gerektiğini söyledi, basını uyardı: “Savunma Bakanlığı’nın her hareketinin yayınlanması sadece olumsuzluk yaratabilir.”

Fileleftheros, Türkiye’den ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların Rum halkı arasında, sıcak olay çıkacağı endişesine neden olduğunu savunarak, bu konuyu Angelidis’e sordu. 

Rum halkına soğukkanlılık tavsiye ederek “endişeye gerek yok, sıcak olay çıkması söz konusu değil” diyen Angelidis, Rum medyasına da halkın sakinleştirilmesine katkı koyma çağrısı yaptı. Angelidis “bunlar, basından uzak göğüslenmesi gereken meseleler. Savunma Bakanlığı’nın yaptı faaliyetlerin yayınlanması sadece olumsuzluk yaratabilir” dedi. 

Angelidis “Münhasır Ekonomik Bölge’nin değerlendirilmesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin beyan edilmiş hakkıdır. Hükümetin planlarının kesintisiz devam etmesi için müdahil bakanlıklarla işbirliği içerisinde gerekli bütün önlemler alınıyor” ifadesini kullandı.

Savvas Angelidis “savunma alanında öncelikli kaygısının, gerek komşu devletler gerek AB üyeleri ile ikili ve üçlü işbirliklerinin genişletilmesi olduğunu, bunun, güvenlik ve istikrarı sağlamlaştıracağına inandığını” da söyledi. 

Angelidis, havadaki yoğun toz konusuna da değinerek, RMMO askerlerine özel maskeler dağıttıklarını, gereği halinde açık alanda eğitimlerin kısıtlanacağını, komutanlara duruma göre hareket etme direktifi verdiklerini, ancak mevzi nöbetlerinin kısıtlanamayacağını söyledi.