Fileleftheros gazetesi, “Görüş Birliklerinin ‘Kilitlenmesi’ Raporu” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri Ban’ın, Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin teşvikiyle, UNFICYP raporu dşında, iyi niyet misyonu raporu da sunacağını yazdı.

Söz konusu iki raporun, 11 Ocak tarihine kadar verilmesinin beklendiğini yazan gazete BM’deki diplomatik kaynakların, Ban’ın, Eide tarafından hazırlanacak olan  Kıbrıs sorununa ilişkin raporunun, görüş birliklerini ve üzerinde anlaşmaya varılanları “kilitlemeyi” amaçladığını buna paralel olarak, bunun, BM’nin sonrasındaki faaliyetleri için zemin hazırlayacağı görüşünde olduklarını belirtti.

Gazete, Ban’ın geçtiğimiz Temmuz ayındaki raporunda, beklenen gelişmelerin olmaması ve müzakere sürecinin gelişim halinde olmasına bağlı olarak  müteakip aşamada Kıbrıs sorununda iyi niyet misyonuna ilişkin olarak Güvenlik Konseyi’ne ayrıntılı bir rapor verileceğinden bahsettiğini, ayrıca Ban’ın, ilk başta, rapor hazırlanmaya niyetli olmadığının da dile getirildiğini yazdı.

Rum kaynaklardan olan haberlerin, Güney Kıbrıs’ın, Ban tarafından iki ayrı rapor hazırlanmasını mazur gösterecek Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin henüz bulunmadığını dile getirdiği  yönünde olduğunu yazan gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ise, raporun içeriğine dair endişelenmeye hiçbir neden olmadığı sözünü verdiğini belirtti.

Gazete diplomatik bir kaynağın ise,”Eide’nin bu aşamada rapor verilmesi kararının, bolluk ortamının yaratılması ve  beşli veya çoklu konferansa ivme kazandırılması çabasıyla ilişkili olduğunu” ifade ettiğini yazdı.

Habere göre iki raporun yayımlanmasının ardından Eide, Ocak ayının son haftasında Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirecek.

Güvenlik Konseyi tarafından sadece, UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporunun onaylanmasının beklendiğini yazan gazete, bunun içerisinde Kıbrıs sorununa ilişkin ifadelerin de bulunacağını belirtti.

Kıbrıs sorununa ilişkin ifadelerin, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonuna ilişkin raporun ve Eide’nin Güvenlik Konseyi’nin kapalı oturumunda söyleyeceklerinin içerisinde de destekleneceğini yazdı.

Habere göre Eide, bir yandan Güvenlik Konseyi’nin müzakere sürecine desteğinin yeninde vurgulanmasını isteyecek diğer yandan da tüm çabanın ve müzakerelerin hızlanmasının garanti altına alınmasını isteyecek.

Gazete ayrıca Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde, Ban’ın raporuna ve Eide’nin Güvenlik Konseyi’ne yapacağı bilgilendirme sırasındaki tepkisinin ilgiyle beklendiğini yazdı.

Gazete Türkiye-Rusya ilişkilerindeki gerginliğin ardından Kıbrıs sorununun BM’de ilk kez ele alınacağına dikkati çekti.