Avrupa Komisyonu’nun, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı dondurduğu Türkiye’nin, 5 AB müzakere başlığının yeniden açılması kararının kesin olduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, “Türkiye’nin 5 AB Başlığının Açılması Nihai” başlıklı haberinde, Avrupa Komisyonu’nun, 2016 yılının ilk üç ayı içerisinde, Güney Kıbrıs tarafından tek taraflı olarak dondurulan, Türkiye’nin 5 müzakere başlığını yeniden açma kararının değişmeyen ve nihai olduğunu yazdı.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın, ilan ettiği niyetini gerçekleştirmemesi yönünde Brüksel’e müdahalede bulunduğunu ancak özlü bir sonuç elde edemediğinin de  bilindiğini belirtti.

Aynı bilgilere dayanarak Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, birkaç hafta önce AB Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ile bir araya(Avrupa Konseyi zirvesi çerçevesinde) geldiğini belirten gazete Kasulidis’in, Hahn’a, Rum tarafının görüşlerini aktardığını ve başlıkların muhtemelen yeniden açılmasının Kıbrıs sorununda olumsuz gelişmelere ve Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının ortasında Rum tarafının yoğun tepkilerine neden olacağını  anlattığını yazdı.

Gazete yine bilgilere atıfta bulunarak, AB Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn’ın, Rum tarafının görüşlerini anlayışla karşıladığının görüldüğünü ancak Avrupa Komisyonu’nun 5 müzakere başlığının açılması stratejisini değiştirmediğini belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye’nin 5 başlığının açılması konusunun ele alındığı Avrupa Konseyi’nde Güney Kıbrıs’a karşı baskı ortamı oluşturmak istediğini belirten gazete, Brüksel’in, önerisini 28’lerin önüne getireceğini ve üye ülkelerin ezici bir çoğunluğunun Güney Kıbrıs’ı, 5 başlığın açılmasına rıza göstermeye ve tutumunu yeniden gözden geçirmeye zorlamasını arzuladığını yazdı.

Gazete aynı haberinde ayrıca Güney Kıbrıs’ın, uyguladığı vetoyu kaldırmasının ve başlıkların açılmasına rıza göstermesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Gazete Güney Kıbrıs ile Brüksel’i karşı karşıya getiren bu tutumun, son dönemlerde birçok kez tekrarlandığını da yazdı.