Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Helen Amerikan Enstitüsü heyetinin dün Rum Başkanlığı Dış Rumlar ve İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu ve Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile bir araya geldiği haber verildi.

Alithia gazetesi, Helen Amerikan Enstitüsü heyeti ile Fotiu arasındaki görüşmede kayıplar meselesi, KKTC’de yaşayan Rumlar ve Maronitlerle ilgili konular ve Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerin ele alındığını yazdı.

Habere göre Fotiu heyete, kayıpların akıbetlerinin belli olması için gösterilen çabayla ilgili ayrıntılı bilgilendirmede bulunken, Türkiye’nin ordu arşivlerine erişim ve kemiklerin toplanması konusunda sorunlar yarattığını iddia etti.

Türkiye’nin, kayıplar konusunda ilerleme kaydedilmesi yönündeki çabalarda olumsuz rol oynadığını da savunan Fotiu, heyete, kamuoyunda hassasiyet yaratılması ve Amerikan Hükümeti’nin tutumunu değiştirmesi için Ankara’ya baskı uygulaması amacıyla ABD’deki karar alma ve kamuoyunu aydınlatma merkezlerine yönelmeleri çağrısında bulundu.

Helen Amerikan Enstitüsü Heyeti Başkanı Nikos Laringakis da, enstitünün kayıplar konusunda başarıyla ulaşılması için her türlü çabayı göstereceğini belirtti.

Gazeteye göre Omiru ise heyetle yaptığı görüşmede, enstitünün, Kıbrıs sorununda çözüme ulaşma yönündeki çabalara yaptığı katkıya işaret etti.