İnsani Konular ve Dış Rumlardan Sorumlu Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu, kayıp kazılarına açılan askeri bölge sayısının yeterli olmadığını ve önümüzdeki 3 yıl içinde, toplam bin 32 kayıptan yalnızca 140’ına ulaşmayı beklediklerini iddia etti.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) röportaj veren Fotiu, 2016’nın kayıplar açısından belirleyici bir yıl olması gerektiğini ve yeni kayıplara ulaşılamaması halinde, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin mevcudiyetinin tehlikeye girebileceğini kaydetti.

Habere göre Fotiu, ikinci ve üçüncü kuşak Kıbrıslıların da kilit mevkilere gelmesi ve Ermeni ile Yahu lobileriyle, milli çıkarlara hizmet edecek olan ortak tezlerin ileriye götürülmesine yönelik işbirliği yapılmasının gerekliliğini vurguladı.

Fotiu, kayıpların üçte ikisinin akıbetinin 41 yıldır belirlenemediğini ve bu konudaki en büyük düşmanın zaman olduğunu söyledi.

Türkiye ve KKTC makamları ile kayıplar konusunda esaslı bir işbirliğinin henüz oluşturulamadığını da öne süren Fotiu, askeri bölgelerde kazı izni verilmesinin olumlu, fakat gecikmiş bir gelişme olduğunu savundu.

Habere göre Fotiu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in vatandaşlara anonim bilgi verme çağrısı yapmalarını da selamlayarak, kayıpların yerleri konusunda birçok telefon aldığını ve birçok kişiyle, prosedürden uzak anonim bilgiler için yüz yüze görüştüğünü söyledi.

Fotiu, Kıbrıs Türk tarafından kayıplarla ilgili az karşılık alındığını da savundu.