Sözde “Maraş” Belediye Başkanı Aleksis Galanos’un, Brüksel’de gerçekleştirdiği temasları çerçevesinde, Avrupa Parlamentosu Raportörü Kati Piri ile görüştüğü ve kendisinden, kapalı şehir Maraş’ın iadesi talebinin, Türkiye’nin katılım müzakereleriyle ilgili raporda yer alacağına dair bir söz aldığı ifade edildi.

Politis’te yer alan habere göre, AP raportörü Piri’nin, Maraş konusunun insani açıdan önemini ve Birleşmiş Milletlerin (BM) ilgili kararlarının sahip olduğu büyük hukuki önemi anladığını öne süren Galanos, bunları ilk uygulaması gereken kişinin BM Genel Sekreteri olduğunu ifade etti.

Avrupa Halk Partisinin Avrupa Parlamentosu gölge raportörü Renate Sommer’in, bu konuda destekleyici olup olmadığı konusundaki soruya ise olumlu yanıt veren Galanos, devamla “bir yorgunluk meydana geldiğini, çünkü Kıbrıs sorununun yıllarca sürdüğünü” belirtti.

Avrupa Parlamentosu Dilekçeler Komitesi’nin önümüzdeki Mayıs ayında Maraş’a yapacağı ziyaretin, çok önemli olduğunu da belirten Galanos, ziyarette bulunacak olan heyette, sekiz AP üyesinin yer alacağını sözlerine ekledi.

LONDRA’DA YAŞAYAN RUMLARDAN MEKTUP

Alithia gazetesi ise haberinde, Londra’da yaşamını sürdüren Rumların örgütlü bulunduğu Lobby for Cyprus isimli örgütün, 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla, BM Güvenlik Konseyi Başkanı ile Güvenlik Konseyi’nin Beş Daimi Üyesinin temsilcilerine, Türkiye tarafından Kıbrıs’ta gerçekleştirildiği iddia edilen insan hakları ihlalleri konusunda bir mektup gönderdiğini yazdı.