Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde yarın bir araya gelecek liderlerin, ilk kez garantiler konusunu ele alacak olması Rum basında çeşitli şekillerde yorumlandı.

Fileleftheros gazetesi, “Garantiler İçin Zemin Hazırlanıyor” başlıklı haberinde, TC Başbakanı Binali Yıldırım’ın “Türk garantileri olmazsa olmaz ve bu herkesçe bilinmeli” şeklindeki açıklamasını yorumladı.

Gazete, TC Başbakanı Binali Yıldırım’ın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yarınki görüşmede garantiler konusundaki görüşlerini ortaya koymasını beklemeden, “manzarayı netleştirmekte acele ettiğini” ileri sürdü.

Konunun, sürecin sonunda uluslararası bir konferansta ele alınması konusunda uzlaşma bulunmasına karşın tarafların, zemini hazırlamak adına, görüşlerini ortaya koyduğuna dikkat çeken gazete, TC  Başbakanı Binali Yıldırım’ın, Başbakan Hüseyin Özgürgün ile düzenlediği basın toplantısında dile getirdiği “Türkiye’nin, güvenlikle ilgili endişesinin bulunmadığı bir çözümü desteklediği” yönündeki görüşünü anımsattı.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise güvenlik konusunun, çok taraflı konferanstan önce, görüş birliği olması adına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın, Türklerin aksine, “garantiler”, “garantörler” veya “asker kalması”nı içeren bir anlaşmanın var olmasının mümkün olmadığını savunduğunu; Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın da güvenlikle ilgili belge sunduğunu anımsattı.

Gazete haberinde ayrıca, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın inisiyatifiyle 15 Ocak’ta Oxford’da yapılan ve  Kıbrıs’taki garantiler konusunun ele alındığı toplantıya Yunanistan ve başka ülkelerden teknokratların da katıldığı hatırlatıldı. 

AMANATIDIS

Fileleftheros gazetesi, bir başka haberinde, Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yoannis Amanitidis’in, Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu ile görüşmesinin ardından yapmış olduğu Kıbrıs sorununa ilişkin kısa açıklamasına yer verdi.

Habere göre, Amanatidis, AB normlarına dayalı kalıcı ve adil çözümden bahsederek, çözümün, Türk askerinin çekilmesini ve garantiler sisteminin kaldırılmasını öngörmesi gerektiğini ifade etti.

İNGİLİZ MİLLETVEKİLLERİ ADİL ÇÖZÜMDEN SÖZ ETTİ

Gazete, İngiliz Muhafazakar Partisi’nden 6 milletvekilinin, “Türk işgali” olarak nitelendirdikleri Barış Harekatı’nın 42’inci yıldönümü nedeniyle, Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek adil ve kalıcı bir çözüme ilişkin mesajlar gönderdiğini yazdı.

Habere göre, Theresa Villiers, Roger Gale, Martin Vickers, Mike Freer ve David Burrowes, Barış Harekatı’nı “trajedi” olarak nitelendirdi. 

UNFICYP RAPORU ONAYLANDI

Fileleftheros gazetesi, bir başkan haberinde, BM Güvenlik Konseyi’nin UNFICYP’in görev süresinin 6 ay uzatılmasını öngören 2300 sayılı kararının, beklendiği şekilde onayladığını belirtti.

Habere göre, üyeler, oylamanın ardından görüş ortaya koymadı.

AVRUPA KOMİSYONU KIBRIS TÜRK MASASI ŞEFİ DI BUCCI BAŞKA YERE ATANDI

Fileleftheros gazetesi, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası Şefi Michaela Di Bucci’nin bu görevden alınarak, Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Mali Konular Genel Müdürlüğü'ne (DG ECFIN) atanmasına yer verdi.

Gazete, bazı faaliyetleri Güney Kıbrıs’ın itirazlarına neden olan Di Bucci’nin, “Kıbrıslı Türklerin talepleri” için “çalmadık kapı” bırakmadığı yorumunda bulundu.