Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Lübnan dışişleri bakanlarının, geçtiğimiz Çarşamba günü Beyrut’ta gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak bir açıklama yayımladıkları belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Lübnan dışişleri bakanlarının, ortak açıklama çerçevesinde “üç ülke arasındaki mükemmel ilişkileri” bir kez daha ortaya koyduklarını yazdı.

Habere göre üç bakan, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Lübnan’ın karşı karşıya kaldığı ortak hedefleri ve ortak sorunları da ele aldı.

Üç bakan tarafından yayımlanan ortak açıklamada, üç ülke arasındaki bölgesel diyaloğun, dayanışma ve  karşılıklı anlayışa hizmet ettiği konusunda uzlaşmaya vardığı, ayrıca  işbirliğinin geliştirilmesi yöntemlerini ele aldıkları belirtildi.

Üç bakan ayrıca farklı toplum ve etnik bileşenlerin barış içinde birlikte yaşaması biçiminde bölgenin çoğulcu karakterinin korunmasının önemini de vurguladı.

Doğu Akdeniz’in geniş bölgesindeki mülteci sorununa ilişkin olarak üç bakan, bu çok taraflı ve karma soruna çözümler bulunması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Terör faaliyetlerini de kınayan üç bakan, terörün, sadece bölgesel düzeyde değil küresel düzeyde de yayıldığına dikkati çekti. Üç bakan, bölgesel ve küresel işbirliğinin gerekliliğinden de bahsetti.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Lübnan dışişleri bakanları, Suriye konusuna da değinerek Suriye’de siyasi çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.