Politis gazetesi Güney Kıbrıs mültecilerin gitmeyi arzuladıkları hedefler arasında yer almasa da, 2014 Eylül ayından itibaren Güney Kıbrıs’a -biri Ağrotur Üssü’ne olmak üzere- mülteci dolu beş teknenin ulaştığını yazdı.

2014 yılında toplamda bin 887 (2013 yılına göre yüzde 39 daha fazla) iltica talebinde bulunulduğunu belirten gazete, bu başvuruların yüzde 59’unun onaylandığını kaydetti.

Gazete 2015 yılının ilk yarısında ise özellikle Suriye, Ukrayna, Mısır, Hindistan, Vietnam, Bangladeş, Pakistan, Sri Lanka, İran ve Filipinler gibi ülkelerden gelen kişiler tarafından 821 iltica talebinde bulunulduğunu aktardı.

Bu veriler ışığında Eurostat’a göre 2014 yılında Güney Kıbrıs’ın, Bulgaristan ve İsveç’in ardından mülteci statüsü verilmesine yönelik başvuruları en çok onaylayan 3’üncü ülke olduğunu kaydeden gazete, öte yandan BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine göre 2002 yılından 2015 yılına kadar Güney Kıbrıs’ın ilgili makamına 51 bin 994 siyasi iltica talebinde bulunulduğunu belirtti.

Gazete haberinde AB kararı temelinde Güney Kıbrıs’ın İtalya ve Yunanistan gibi ülkelere ulaşan 509 mülteciye ev sahipliği yapacağını da hatırlattı. Habere göre mülteciler Güney Kıbrıs’a gönderilirken din, köken gibi kriterlere bakılmayacak.

DİLEKYA’DAKİ MÜLTECİLERE ÜÇ SEÇENEK

Haravgi gazetesi ise İngiliz Üsleri’nin, 21 Ekim tarihinde Ağrotur Üssü’ne çıkan ve 27 Ekim tarihinde Dikelya Üssü’ne götürülen 115 mülteciye sınır dışı edilme uyarısında bulunduğunu yazdı.

Aslında bu uyarıyla, İngiliz Hükümeti’nin, Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri’nden İngiltere’ye mülteci kabul etmeme kararının uygulanmakta olduğunu ifade eden gazete, mültecilere, gönüllü olarak Lübnan’a geri dönme, (Güney Kıbrıs’ta) siyasi iltica talebinde bulunma ya da sınır dışı edilme şeklinde üç seçenek sunulduğunu aktardı.

Habere göre siyasi iltica talebinde bulunanların sayısı 40’a yükselirken, geriye kalanlar sınır dışı edilmenin eşiğinde bulunuyor.