Güney Kıbrıs’ta insan ticaretinin, farklı yöntemlerin uygulanmasıyla yeni şekiller aldığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs’ta insan ticaretinde artık sadece cinsel istismar ya da zorla çalıştırma vakalarının dışında paravan evlilikler ya da dilendirme amacıyla istismar vakarının incelenmeye başlandığını yazdı.

Polis verilerine göre, 2015 yılında insan ticareti mağduru 42’si yetişkin, 4’ü çocuk olmak üzere 46 kişinin tespit edildiğini kaydeden gazete, bu kişilerin zorla çalıştırılma, cinsel istismar, paravan evlilikler yapma ve suç işleme gibi konularda istismar edildiğini belirtti.

Gazete, insan ticaretiyle ilgili olarak 21 kişi ve 1 şirketin cezalandırıldığını aktardı.

Öte yandan, habere göre Rum Meclisi İnsan Hakları Komitesi’nde konuşan Rum Polisi İnsan Ticaretiyle Mücadele Birimi yetkililerinden Rita Superman, Güney Kıbrıs’la ilgili olarak “insan ticareti var ve neredeyse kontrol edilemez durumda” ifadesini kullandı.

Her yıl kaydedilen verilerden de görüleceği üzere son yıllarda büyük ve önemli adımların atıldığını ifade eden Superman, yapılacak daha çok şeyin bulunduğunu vurguladı.

KKTC’de insan ticareti sorunuyla ilgili iddialarda da bulunan Superman, KKTC’den Rum tarafına özellikle muhtemelen insan ticareti mağduru olan Afrikalıların geçtiğini savunarak, bu kişilerin kuzey Avrupa ülkelerine gidebilmeleri için Kıbrıs’a getirildiğini öne sürdü.