Alithia gazetesi, Güney Lefkoşa’da, 1 Ekim dolayısıyla gerçekleştirilen askeri geçit töreninin, etkileyici olarak nitelendirildiğini ayrıca tören selamının Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edildiğini yazdı.

Habere göre askeri geçit töreninde Yunanistan’ı, Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos temsil etti.

Avramopulos, törenin sona ermesinin ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya gelirken görüşme hakkında ayrıntı verilmedi.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, geçit töreni çerçevesinde yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa da değinerek Kıbrıs sorununa barışçıl çözüm yönteminin bulunması için çalışmaktaki kararlılıklarını dile getirdi.

Çözümün, Kıbrıs’ın Avrupa vatandaşlarının, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların endişelerini ve kaygılarını haklı çıkaracak bir çözüm olması gerektiğini ifade eden Anastasiadis, ayrıca yeni nesilleri garanti altına alacak ve çağdaş bir devlet verecek bir çözümden de bahsetti.

Anastasiadis konuşmasında, 1 Ekim töreninin, 1955-59 mücadelecilerine, 1963-64 gönüllülerine, darbe direnişçilerine saygı duyulması fırsatı verdiğini de ifade etti.

AVRAMOPULOS VE FOKAİDİS’TEN KRİZ YÖNETİMİ MEMORANDUMU

Gazete Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos’un Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre Avramopulos ile Fokaidis, kriz yönetimine ilişkin ortak bir memoranduma da imza attı.

Avramopulos yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun sona ulaşması çabasında Güney Kıbrıs’a destek vermek için anavatan helenizmin mesajını getirdiğini ifade etti.

Herkesin arzusunun, Kıbrıs sorununun bir an evvel çözümlenmesi olduğunu yineleyen Avramopulos, adayı ve Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumları birleşmiş olarak Avrupa yolunda birlikte yürürken görmeyi istediklerini belirtti.

Güney Kıbrıs’ın savunma sistemine de değinen Avramopulos, Güney Kıbrıs’ın muhteşem adımlar attığını, boyutu bakımından, küçük olabileceğini ancak çağdaş ve sonuç verici olduğunu ayrıca bölgedeki istikrar ve barışın sağlamlaştırılmasına destek veren inisiyatiflere Yunanistan ile ortaklaşa hizmet etmek için her krize yanıt vermeye de hazır olduğunu söyledi.

RUSYA VE ÇİN’DEN MESAJ

Gazete aynı haberinin içerisinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping’in 1 Ekim dolayısıyla kutlama mesajı yayımladığını belirtti.

Habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin mesajında, ortak çabalarla ikili ilişkilerin geliştirilebileceğini ifade etti.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping ise iki ülke arasındaki ilişliklere verilen öneme ve bu ilişkilerin derinleştirilmesine yönelik temennisini dile getirdi.

RMMO’YA AİT 1964 SİLAH SİSTEMLERİ ASKERİ GEÇİT TÖRENLERİNDE

Simerini gazetesi “RMMO Askeri Geçitlerinde 1964 Kadrosu” başlıklı haberinde, 1964 yılına ait silahların, 2002 yılının ardından, askeri resmi geçit törenlerine dahil edildiğini yazdı.

RMMO’nun 1964 yılında sahip olduğu üniforma, kask ve silahlara yer veren gazete, bu silah ve tabancalardan bazılarının “Lee Enfield, Bren, Thomson, Webley” şeklinde verdi.