Rum Patates Üreticileri Koordinasyon Örgütü Başkanı Nikos Vasilas’ın, KKTC’den patates alan ve bunu yasal yollarla ihraç eden Hristos Hristofi isimli Rum’un, Güney Kıbrıs’ta aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bir grup tarafından protesto edilmesi konusunda açıklama yaptığı haber verildi.

Alithia gazetesine göre, Vasilas açıklamasında, protestoların Hristofi’nin KKTC’den tedarik ettiği ürünlerin yasallığına yönelik değil, hijyen kuralları ve haksız rekabetle alakalı olduğunu dile getirdi.

Gazeteye göre, Rum hükümetini duyarlı olmaya ve AB yetkili organlarından Yeşil Hat Tüzüğü’nün maddelerini değiştirmelerini istemeye çağıran Vasilas, KKTC hükümetinin ürün yetiştiricilerine verdiği teşvik priminin, haksız rekabet yarattığını öne sürdü.

Hijyen kuralları konusunda ise Vasilas, patates üreticilerinin dikkatli olmaları ve yasaklanmış bitki ilaçlarını kullanmamaları konusunda sürekli uyarılar aldıklarını, çünkü ürünlerinde bitki ilaçları tespit edilmesi halinde, aldıkları teşvik priminin kesileceğini belirtti.

Vasilas, “Hem Kıbrıslı Türk iş arkadaşlarının, hem de kendilerinin satış yapmasını istediklerini, ancak bunun eşit şartlarda gerçekleşmesini istediklerini” sözlerine ekledi.