BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, dünkü son müzakereciler görüşmesinin ardından Ada’dan ayrılıyor. Eylül’deki liderler görüşmesi için Ağustos sonunda dönecek olan Eide, Ada’da bulunduğu süreyi çeşitli temas ve ziyaretlerle değerlendirdi, bu çerçevede dün Koruçam ve Karpaşa isimli Maronit köylerine gitti.

Fileleftheros’a göre, Rum meclisindeki Maronit temsilci Andonis Hacirusos, bu çerçevede Eide ile Maronit cemaatinin, çözümden sonra sahip olacağı statü başta olmak üzere çeşitli konuları ele aldıklarını söyledi.

Hacirusos, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, Maronit cemaatinin Eide’ye ilettikleri taleplerini şöyle sıraladı:

TALEPLER...

“Maronitler, toplum olarak tanınsın; Maronit köyleri Kıbrıs Rum idaresi altında birleştirilsin; ikisi Kıbrıs Türk, ikisi de Rum toplumunda olacak şekilde bölünmesin; Maronitler federal mecliste ve Kıbrıs Rum oluşturucu eyaletinde de birer (toplam 2) temsilcilik de talep ediyor.

Sayın Eide, taleplerimize cevaben müzakerelerin henüz azınlıkların görüşülmesi aşamasına gelmediğini, yönetim modeli görüşüleceğinde azınlıklar konusunun da ele alınabileceğini söyledi.”

Hacirusos, Eide’ye Koruçam ve Karpaşa dışında “Ay. Marina” (Gürpınar)  ve “Asomato” (Özhan) köylerini de ziyaret etmesinin önerildiğini, ancak zamanının kısıtlı olması ve ziyaretle ilgili gerekli girişimlerin önceden yapılmamış olması nedeniyle bu Eide’nin iki köye gidemediğini açıkladı.

HACİRUSOS: “ASKER ŞİMDİDEN GÜRPINAR VE ÖZHAN’DAN ÇIKSIN”

Hacirusos, “küçük bir cemaat olarak asimilasyon tehlikesi altında oldukları” gerekçesiyle Eide’den, Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak eski Gürpınar ve Özhan sakinlerinin geri dönebilmesi için askerin bu köyleri şimdiden boşaltmasını istediklerini, Eide’nin GYÖ’leri çözümden daha az önemli bulduğunu, liderlerin kısa zamanda sorunu çözmeye yoğunlaşması gerektiğini söylediğini aktardı.

Simerini haberi; “Eide Militarize Edilmiş Ay. Marina ve Asomato Bölgelerini Ziyaret Edecek Zaman Bulamadı... Azınlıklar Konusu Havada... Maronitler Çözüm Halinde Kıbrıs Rum Yönetimi Altında Kalmak ve Federal Mecliste Bir, Kıbrıs Rum Oluşturucu Eyaletinde de Bir Temsilcilik İstiyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.