AKEL’in AP’deki milletvekillerinden Takis Hacıyeorgiyu’nun, AB’nin Bölgesel Politika ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ile Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutunu ele aldıkları bir görüşme yaptığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Hacıyeorgiyu, konuyla ilgili açıklamasında “Kıbrıs sorununun olası çözümünün yaşayabilirliğinin, meselenin ekonomik boyutuyla doğrudan bağlantılı olduğunu ve işgal altındaki bölgelerin şu an ekonomik açıdan Türkiye’ye bağlı olduğunu, Rum kesiminin de memorandumların etkisinde olduğunu” öne sürdü.

Çözümden sonra ortaya çıkacak olan federal Kıbrıs’ın, derhal ekonomik kaynaklar bulunması zorluğuyla baş etmesi gerekeceğini dile getiren Hacıyeorgiyu, AB’nin, ekonomik güçsüzlükle karşı karşıya olan bölgelerin veya ülkelerin kalkınması için yeterli kaynak sunarak, dengeleyici şekilde konuya müdahil olabileceğini ifade etti.

Hacıyeorgiyu, “bunun Kıbrıs’ın AB ile bir geçiş döneminde yeni bir ekonomik ilişki kurması aracılığıyla gerçekleştirilebileceğini” sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, AB Komiseri Hahn ise açıklamasında, Avrupa Komisyonu’nun bütün üye devletlerin rızası olmadan, herhangi bir katılım başlığını açma imkânına sahip olmadığını söyledi.

Gazeteye göre Hahn, ancak buna paralel olarak “bu durumun Komisyon’un, Kıbrıs’taki politik gelişmelerin başlıkların açılmasına müsaade edeceği bir durumda, Türkiye’nin hali hazırda değerlendirme kriterlerini yerine getirdiğinin onaylanması için, olağan hazırlık egzersizleri yapmasını ise engellemediğini” sözlerine ekledi.

Politis gazetesi ise haberinde, Hacıyeorgiyu’nun ofisinden yapılan açıklamaya dayanarak, Hahn’ın Hacıyeorgiyu ile görüşmesinde kendisine “Kıbrıs’ın çözümden sonra AB’nin yapısal fonlarından daha çok kaynak sağlayabilme imkânına sahip olacağını, çünkü Kıbrıs Türk toplumunun ekonomisi de hesaplamalara dahil olduğunda, federal Kıbrıs’ın tamamıyla ilgili ekonomik göstergelerin, böyle bir şeyin olmasını haklı göstereceğini söylediğini” iletti.

Rum AP milletvekilinin, Hahn’ın gündemine, çözümden sonraki geçiş döneminde mali kaynak bulma zorluğu konusunu getirdiğini yazan gazete, Hacıyeorgiyu’nun ise Hahn’ın kendisine “federal Kıbrıs’ın başlangıçta ekonomik olarak ‘gelişme aşamasında’ olarak ele alınacağını ilettiğini söylediğini” aktardı.

Gazeteye göre, bunun anlamının “Kıbrıs’ın AB’nin yapısal fonlarından, bunlara katkıda bulunduğundan daha çok fon sağlayabileceği anlamına geldiğini” ifade eden Hacıyeorgiyu, “bu paraların mülkiyetteki tazminatlar konusuyla alakalı olmadığını, bunların Rum Yönetimi’ne hali hazırda fon sağlanan AB’nin yapısal fonlarıyla ilgili olduğunu” belirtti.

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise gazeteye yaptığı açıklamada, “yapısal fonlarla ilgili ödeneklerin spesifik projelerle ilgili olduğunu ve yeni devletin alt yapılarına yardımcı olabileceğini, ancak bunların çok büyük miktarlar olmadığını” ifade etti.

Hristodulidis, “Çözümden sonra, AB’nin her üye ülkesinin ekonomisini ortaya koymak için kullandığı göstergelerin, Kıbrıs’ı, daha büyük finansmana hakkı olacağı bir kategoriye koyacak olduğunun ise bilindiğini” sözlerine ekledi.

“Kıbrıs’ın (çözümden sonra) yapısal fonlardan daha çok ödenek sağlama hakkı olacağı” belirtilen haberde, “AB’nin çözümün uygulanmasıyla ilgili fona nasıl ve ne kadar katkıda bulunabileceğinin ise açıkta kalmaya devam ettiği de” ifade edildi.

Haber Haravgi gazetesinde ise “Çözümün Ekonomik Kaynaklara İhtiyacı Var” başlığıyla yer aldı.