İsrail’in, görevinden ayrılacak olan Güney Kıbrıs Büyükelçisi Michael Harari’nin, Rum kesimi ile İsrail’in, karşı karşıya oldukları jeostratejik ihtiyaçlar ve menfaatler konusunda, çok iyi bir anlayış geliştirdiklerini söyledi.

Fileleftheros gazetesi, Atina Haber Ajansı’na dayanarak, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, kendisi “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” ait bir nişanla onurlandırmasının ardından konuşan Harari’nin, Noble ile Delek şirketlerinin, geçtiğimiz gün İsrail Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan anlaşmasına atıfta bulundu ve bunun iki şirkete, bölgedeki doğal gazla ilgili planlarını gerçekleştirmeleri konusunda yardımcı olacağını dile getirdi.

Gazeteye göre Harari, bu anlaşmanın İsrail Meclisi tarafından da onaylanması gerektiğini, bunun da Ekim ayı ortasında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

Gazeteye göre, nişan takdim töreni sırasında konuşan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise Harari’ye, görevde olduğu süre boyunca, iki ülke arasındaki ilişkilerin sıkılaşmasına katkısından ötürü teşekkür etti.

Harari’nin, Rum kesimi, Yunanistan ve İsrail arasındaki üçlü işbirliğinin temellerinin atılmasında önemli rol oynadığını da dile getiren Kasulidis, bunun Doğu Akdeniz bölgesindeki barış, istikrar ve refahın ileriye götürülmesinde yeni yollar açtığını söyledi.

Gazeteye göre Harari ise konuşmasında, iki ülkenin ortak menfaat, değer ve zorlukları paylaşmakta olduğunu sözlerine ekledi.

“NOBLE İLE DELEK’İN İSRAİL İLE VARDIĞI ANLAŞMA KIBRIS İÇİN YARARLI”

Gazete “Noble ile Delek’in İsrail ile Vardığı Anlaşma Kıbrıs İçin Yararlı” başlığıyla yayımladığı başka bir haberinde ise, Noble ve Delek şirketlerinin İsrail hükümetiyle vardıkları anlaşmanın Güney Kıbrıs içinde yararlı olacağını; Delek’in Tamar’daki hisselerini satıp, Afrodit parselinden daha çok hisse alacağı yorumunda bulundu.

Gazete, İsrail hükümetinin yayımladığı 85 sayfalık anlaşma metninin, siyasi çekişmeler ve İsrail’deki rekabeti koruma biriminin kararı yüzünden iki yıl önce durdurulan; İsrail’e ait “Leviathan” yatağının kalkındırılmasına yolu açacağını belirtti.

Haravgi gazetesi ise haberinde, Noble ile Delek şirketlerinin, İsrail’in Tamar yatağından 2013 yılında üretime başladıklarını, şimdiki anlaşmanın şartlarına göre ise, Delek’in Tamar, Kariş ve Tanin parsellerindeki haklarını önümüzdeki 6 yıl içinde satacağını, Noble’nin de Tamar’daki haklarını aşamalı olarak azaltacağını kaydetti.