Rum Enerji Bakanlığı’nın, 2017 bütçesiyle ilgili Rum Meclisi’ne yönelik belgesinde de yer alan ilk iki stratejik hedefinin, hidrokarbon yataklarının en uygun şekilde değerlendirilmesi ile Güney Kıbrıs’ın enerji arzının güvenceye alınması olduğu ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi, haberinde, enerji konularındaki bütçenin, yeni yataklara ilişkin araştırmalarla ilgili gelişmelere bağlı olarak, Vasiliko’da doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesine dair daha fazla planlama yapılması meselesini “açıkta tuttuğunu” yazdı.

Gazete, Rum Enerji Bakanlığının, Hidrokarbon Hizmetlerinin amaçlarından birinin, “Kıbrıs”ın Doğu Akdeniz’in enerji merkezi haline getirilmesi olduğunu vurguladığını da iletti.

Gazete, Rum Enerji Bakanlığı’nın, tek yanlı ilan edilen Rum MEB’indeki “Afrodit” yatağı ile 2, 3, 9 ve 11 numaralı parsellere ilişkin sözleşmeler temelinde, 2017 yılında, hidrokarbon konularıyla ilgili burslar ve eğitimler için, imtiyaz sahibi şirketlerden 985 bin Euro’luk ödenek sağlamasının beklendiğini yazdı.

Haberde, bu rakamın Noble Energy International Limited/ BG Cyprus Limited/ Delek Drilling LP/ Avner Oil Exploration LP şirketler grubu ile Eni Cyprus Limited/ Kogas Cyprus Limited, aynı zamanda Total E&P Cyprus B.V. tarafından yatırılacağı belirtildi.

Gazete, imzalanacak olan her yeni araştırma ve geliştirme sözleşmesinin, eğitim ve burslarla ilgili ödenek içermesi yüzünden, önümüzdeki yıl 6, 8 ve 11 numaralı parsellerin de buna ek olarak şirketlere devredilmesiyle birlikte, ilgili fonun önemli ölçüde artmasının beklendiğine de dikkati çekti.

Gazete, hidrokarbon konularının idaresi için, araştırmalar, yurt dışı temasları, sözleşmelerin hazırlanması, yurt dışından gelecek uzmanlardan sağlanacak muhasebe, hukuk, teknik ve diğer hizmetler, MEB’deki olası hidrokarbon yataklarıyla ilgili faaliyetler, aynı zamanda Vasiliko’daki enerji merkezini karşılaması için 2017 yılında toplam 1 milyon 772 bin 050 Euro ödenek tahsis edileceğini de belirtti.

Haberde, bu rakamın, MEB’le ilgili şu ana kadarki sismik verilerin saklanması, kodlanması ve güvenliğiyle ilgili harcamaları kapsayacağı da ifade edildi.

Gazete, 2017 yılının en üst sırasındaki önceliklerinden birini teşkil eden hedeflerden birinin ise, “ara çözüm” olarak Güney Kıbrıs’a doğal gaz tedarik edilmesi olduğunu da ekledi.

TRUMP’IN DIŞ POLİTİKA DANIŞMANLARINDAN PAPADOPULOS

Öte yandan Politis gazetesi ise haberinde, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz Mart ayından bu yana dış politika konularıyla ilgili danışmanlarından olan George Papadopulos’un, biyografisinde enerji konuları uzmanı olarak gösterildiğini yazdı ve “Papadopulos’un işinde, Kıbrıs ile İsrail doğal gazının bölgenin enerji güvenliğinde oynayabileceği role özel önem verdiğini” aktardı.