Politis Hochstein’ın Washington Atlantic Council’de Perşembe günü yaptığı “ABD’nin 2015 Diplomatik Enerji Öncelikleri” konulu konuşmayı, “Doğalgazla İlgili Her Şey Bir Fiskede Yıkılır... ABD Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Doğu Akdeniz’de Domino Etkisinden Korkuyor” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre Hochstein, konuşmasının önemli bölümünü Doğu Akdeniz’de bulunan veya bulunabilecek doğalgaza ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölge ülkelerinin ve Avrupa’nın enerji ihtiyaçlarının karşılanması perspektiflerine ayırdı.

Doğu Akdeniz’deki yeni enerji rezervlerinin istikrar, güvenlik ve refahın desteklenmesi için araç olarak kullanabileceğine işaret etmesine karşın, her şeyin alaşağı olabileceği veya aksi istikamette işleyebileceği uyarısında bulunan Hochstein “Bu, küçük bir değişikliğin domino etkisi yapabileceği ve daha önce elde ettiğimiz kazancı heba edebilecek bir bölgedir” ifadesini kullandı.

“DOĞALGAZIN TÜRKİYE’YE NAKLİNE OLANAK TANIYACAK ŞARTLAR YARATILABİLİR”

Hochstein doğalgazın İsrail ve Güney Kıbrıs’tan Mısır ve Ürdün’e ihraç edilmesi konusunda yürütülmekte olan istişareler üzerinde de durduğu konuşmasında İsrail ve Ürdün arasındaki anlaşma ve bunun Mısır’a da genişleme perspektifinin olumlu gelişmeler olmasına rağmen bunların olacağına kesin gözüyle bakılmaması gerektiğini söyledi. Hochstein “İsrail içinde (rekabet kurulu tarafından saptanan kartel), Kıbrıs ve Türkiye arasındaki prosedürde ve İsrail-Türkiye, İsrail-Mısır ve Kıbrıs-Mısır prosedüründe aşılması gereken engeller var” dedi.

Güney Kıbrıs ve İsrail MEB’lerinden Türkiye’ye doğalgaz nakline olanak tanıyacak şartların yaratılabileceğine ilişkin iyimserliğini koruyan Amerikalı yetkili “Türk piyasasının enerji ihtiyacı önümüzdeki yıllarda artacak. Bu ülkelerin işbirliğini zorlaştıran siyasi sorunlara rağmen iyimserliğimi koruyorum. İki ülkenin (Güney Kıbrıs ve İsrail) Türkiye’ye, Ürdün’e ve Mısır’a doğalgaz ihraç edebileceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

Hochstein’ın ABD’nin İsrail ve Güney Kıbrıs’tan doğalgazı Yunanistan’a ve Avrupa ülkelerine nakledecek boru hattı (East Med Pipeline) döşenmesini destekleyip desteklemediği sorusunu cevaplamaktan kaçındığını yazan gazete bu altyapının (East Med Boru Hattı), planlaması ve icrası ilerlerse “Rum” ve İsrail doğalgazının Türkiye’ye nakledilmesi olanaklarını daha da azaltacağına işaret etti.

Gazete Doğu Akdeniz’de 12’nci parselin, Leviathan ve Tamar’ın ruhsat sahibi olan Amerikan Noble Energy şirketinin East Med Pipeline’ın sürdürülebilirliğinden aleni çekince belirttiğini hatırlattı ve birkaç gün önce de, Türkiye üzerinden döşenecek bir boru hattının, Yunanistan’a ulaşacak bu boru hattından çok daha avantajlı olacağı görüşünü tekrarladığını yazdı.