Alithia gazetesi, “Barışın Kazancı” başlıklı haberinde, Hoyer’in, ekonominin, Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte 20 yıl içerisinde 20 milyar Euro civarında bir kazanç payına sahip olabileceği değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı.

Gazeteye göre, Hoyer, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin, ekonomik büyüme ivmesinin yüzde 4,5’e ulaşmasıyla, önümüzdeki yıl için 20 milyar Euro “barış kazancı” meydana getirebileceğini dile getirdi.

Gazeteye göre, Hoyer, Kıbrıs sorununun çözümünün bir dinamik meydana getirebileceğini ve bununla birlikte, adanın genel ekonomisine yönelik etkilerin güçlenebileceği değerlendirmesinde de bulundu.

Gazete, Hoyer’in, Lefkoşa Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın perşembe akşamı düzenlediği yemeğe de katıldığını ve burada yaptığı konuşmada, Rum ekonomisinin iyileşmesinden duyduğu memnuniyeti gizlemediğini de belirtti.

Gazete, iç sayfalardan yayımlamayı sürdürdüğü haberinde, “Hoyer’in yakınında bulunan kaynaklara dayanarak”, Avrupa Yatırım Bankası’nın, özellikle Maraş şehrinin değerlendirilmesiyle ortaya çıkacak turist akışı artışıyla meydana gelecek “barış kazancının”, Kıbrıs’ın “Gayri Safi Yurt İçi Hasılası”na (GSYİH) güçlü etkileri olacağını, kalkınma hızının da yüzde 4,5’e ulaşacağı tahmininde bulunduğunu da iletti.

Hoyer’in adada bulunduğu süre içerisinde, “Maraş’ın iadesiyle ilgili komitenin üyeleriyle” bir araya geldiğini de yazan gazete, Hoyer ile komite üyelerinin, Kıbrıs sorununda Maraş’ın iadesini ve şehrin kökten yenilenmesini de kapsayacak işlevsel bir çözüme varılması halinde, bütün Kıbrıs için genel olarak açılmakta olan perspektifleri ele aldıklarını kaydetti.

Gazete, “elde ettiği bilgilere dayanarak”, Hoyer’in Rum Yönetimi eski Başkanı Yorgos Vasiliyu ile de bir araya geldiğini ve Vasiliyu ile “Kıbrıs” ve “Kıbrıs ekonomisiyle” ilgili güncel konular, aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözüm perspektifleri konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını da iletti.

Gazete, “kendilerine iletildiği üzere”, “Rum Yönetimi eski başkanının araştırma grubunun bir kısmının, Kıbrıs Türk toplumunda buna karşılık gelen grupla istişare içerisinde olduğunu ve çözümün finansal maliyetiyle ilgili veriler üzerinde çalışmakta olduklarını” da öne sürdü.

Politis gazetesi ise, “Çözümden 20 Milyar Euro Kazanç… Avrupa Yatırım Bankası Yüzde 4,5 Oranında Kalkınma Öngörüyor” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ta bir dizi temasta bulunan Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer’in, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik dinamiğiyle ilgili olarak tam anlamıyla farklı bir görüntü çizdiğini yazdı.

Gazete, Hoyer’in, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin iki toplumdaki kişisel gelirleri güçlendireceğini, aynı zamanda aralarında bulunan büyük gelir uçurumunun ortadan kalkmasına yardımcı olacağını söylediğini iletti.

Gazete haberine, iç sayfadan ise “20 Milyar Euro’luk Barış Kazancı… Avrupa Yatırım Bankası Çözümün Yüzde 4,5 Kalkınma Getireceğini Düşünüyor- Hoyer Kıbrıs Sorununun Çözümü Durumunda 20 Yıl İçinde Meydana Gelecek Gelirin 20 Milyar Euro Olacağı Tahmininde Bulundu” başlıklarıyla yer verdi.

Gazete, geçtiğimiz Perşembe akşamı Lefkoşa Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuşan Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Hoyer’in, çözümden sonra Kıbrıs’ın gerçek ekonomisinin durumunun ne olacağı sorusuna karşılık, oldukça cesaret verici bir görüntü çizdiğini yazdı.

Gazeteye göre, Hoyer, adanın yeniden birleşmesinin ekonomik kalkınmaya, aynı zamanda tüm Kıbrıslıların refahına yardımcı olacağını söyleyerek, ekonomik büyüme ivmesinin yüzde 4,5’e ulaşmasıyla 20 yıl içinde 20 milyar Euro’luk bir barış kazancından söz etti.

Gazete, siyasi bir çözüm olmadan, ekonominin tahmin edilen büyüme ivmesinin ise yüzde 1,6 olduğunu yazdı.

HOYER-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ

Alithia gazetesi, “Kıbrıs: Zorluklara Rağmen Başarı Öyküsü” başlıklı haberinde ise, Hoyer’in dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşmeye yer ayırdı.

Gazeteye göre, Hoyer, Rum ekonomisinin karşılaştığı zorluklara rağmen, Rum kesiminin bir başarı öyküsünden ibaret olduğunu ve Avrupa Yatırım Bankası’nın da bu başarılı hikâyenin bir parçası olduğunu söyledi.

Gazeteye göre, Hoyer, Anastasiadis ile görüşmesinde Avrupa Yatırım Bankası’nın, önemli krediler verilmesiyle Rum ekonomisinin iyileşmesine yönelik çabalarına vurgu yaptı ve Rum kesiminin Avrupa Yatırım Bankası’ndan finansman alma konusunda AB üye devletleri içerisinde birinci olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Hoyer, Avrupa Yatırım Bankası’nın Güney Kıbrıs’ta bulunmaya ve ekonominin farklı alanlarını finanse etmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Gazete, Hoyer’in “Kıbrıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin” temel atma törenine katılmak için Güney Kıbrıs’a geldiğini ve bankanın projeye önemli finansman sağlamakta olduğunu da ekledi.