Alithia gazetesi ve diğer gazetelere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin, Kıbrıs sorunun çözüm çabalarına gerçek katkı koyması ve önerilen güven yaratıcı önlemlere olumlu yanıt vermesi beklenirken Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki “meydan okumalarının” Türk tarafının “siyasi irade isteksizliğini” ortaya koyduğunu ileri sürdü.

İki toplum arasındaki, BM himayesi altındaki müzakerelerin, Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının kabul edilemez şekilde ihlal edilmesiyle, yasa dışı ve kışkırtıcı davranışı”  nedeniyle askıya alındığını savunan Hristodulidis, herhangi bir “taksim” şeklini de kınadıklarını belirtti.

Hristodulidis, “ülkenin ve halkın yeniden birleşmesinin ve işgalden kurtulmanın, gerek ülkede gerekse Doğu Akdeniz bölgesinde kalkınma, refah, barış ve istikrar koşullarının sağlanmasına neden olacağını” söyledi.

Hristodulidis açıklamasının devamında, BM ve AB ilke ve değerleri temelinde, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin egemenlik haklarının savunulmasına devam edileceğini ifade etti.

Hükümet’in, şantaj ve tehditlerden uzakta, Kıbrıs sorununa yaşayabilir, işlevsel bir çözüm bulunması amacıyla, özlü bir diyaloğa katılması taahhüdünü yineleyen Hristodulidis, bu çerçevede, Türk “işgalinin” oldu bittilerine karşı mücadele etmeye de kararlılıkla devam edeceklerini savundu.

Hristodulidis, “yasa dışı” olarak nitelendirdiği KKTC’nin tek taraflı ilanının kınandığını, bugün de kınanmakta olduğunu zira “askeri şiddet gibi yasa dışı bir faaliyetin hukuki bir sonuç üretmesinin mümkün olmadığını” ileri sürdü.

KKTC’DEKİ TÖRENLER

Fileleftheros gazetesi “Karada ve Denizde Kışkırtmalar- Türkiye’nin Mevcudiyetiyle Sahte Devlete İlişkin Kutlamalar- Eroğlu’nun Kabul Edilemez Açıklamaları” başlıklı haberinde, KKTC’nin kuruşunun 31’nci yıldönümü nedeniyle KKTC’de dün düzenlenen etkinliklere yer verdi.

Gazete KKTC’nin kuruluşunun 31’nci yıldönümünü nedeniyle bu yılki kutlamaların, sürmekte olan “işgalin” ve Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki “meydan okumalarının” gölgesinde gerçekleştirildiğini savundu.

Gazete, hidrokarbon konusunun müzakere masasına konmasını yeninden isteyen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun konuşmasının da oldukça “kışkırtıcı” olduğunu ileri sürdü.