Alithia “Kıbrıs Sorunu: Mavi ve Kırmızı Yazılar Siyah Olsun… Siyah Mürekkep Arıyorlar” başlıklı manşet haberinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bugün daha önce varılan karşılıklı anlayışları görüş birliklerine çevirmeye çalışacağını yazdı.

Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji projeleri müzakere masasının veya Kıbrıs sorununun çözüm prosedürünün konusu değildir”  dediğini yazan gazete, “Hükümet, doğal gazı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hesabına ve vatandaşlarının menfaatine ileri götürdüğünü vurguluyor ve Kıbrıslı Türklerin de sorunun çözümünden sonra fayda sağlayacağına işaret ediyor” ifadesini kullandı.

Habere göre Rum Sözcü, liderler görüşmesinde, müzakerecilerin özellikle çözümün tabi olması gereken ana ilkelerle ilgili konularda karşılıklı anlayışları görüş birliklerine çevirmek için bugüne kadar yaptığı çalışmanın sonuçlarının da ele alınacağını ve liderlerin Nisan ayında yapacakları görüşmeleri de belirleyeceklerini söyledi.

ESPEN BARTH EIDE

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide bugünkü görüşme öncesinde liderlerle ayrı ayrı görüştü.

Eide, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Güney’de yapılacak genel seçimlerin müzakereleri etkilemeyeceğini, liderlerin siyasi gelişmelere bakmaksızın müzakerelere devam etme konusunda anlaştıklarını söyledi.

Şu ana kadar iki taraf arasında çok sayıda karşılıklı anlayışa varıldığını belirten Eide, bunların net olarak kaydedilmesi gereği gördükleri için yeni konulara girilmesinin şart olmadığını,anlaşmanın ne düzeyde olduğunu görmeye çalışacaklarını anlattı.

Eide “Detaylı çalışılıyor. Bilindiği gibi şeytan detaylarda gizlidir. Bu nedenle ciddi çalışıyor ve olguları siyah renge çevirmeye çalışıyoruz” dedi ve Rum tezlerinin mavi, Türk tezlerinin kırmızı, iki liderin anlaşmaya vardıklarının da siyah yazıldığı izahında bulundu.