Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Avrupa Komisyonu’nun, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması konusunda Rum tarafının mektubuna henüz yanıt vermediğini ifade etti.

Simerini gazetesine göre, Hristodulidis, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in mektubuna yanıt verip vermediği şeklindeki soruyu yanıtında şu ana kadar yanıtın verilmediğini söyledi.

Hristodulidis, bu mektubun, Anastasiadis’in, Avrupa Komisyonu’nun değerlendirilmesine yönelik ilk okumanın ardından Rum tarafının tezlerini netleştirdiği bir mektup olduğunu söyledi.

Hristodulidis, benzer mektubun, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’a da gönderildiğini belirtti.

Bunun Güney Kıbrıs için önemli bir konu olduğunu kaydeden Hristodulidis, Anastasiadis’in, değerlendirmenin ardından, bu çerçevede Güney Kıbrıs’ın tezlerinin netleştirilmesi gerektiğini kanaat getirdiğini söyledi.

Avrupa Konseyi ve Çalışma Grupları düzeyindeki görüşmelerin aynı zamanda başladığını söyleyen Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın tezlerinin mektup çerçevesinde açıklandığını belirtti.

Hristodulidis açıklamasında ayrıca, Rum tarafının nihai tutumunun sadece  Türkiye’nin tüm yükümlülüklerini yerine getirmesine bağlı olduğunu da ifade etti.

DİĞER PARTİLER

DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise konu hakkında yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in mektubunun, muhalefet partilerinin eleştirilerinin ne kadar yersiz olduğunu gösterdiğini belirtti.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis ise açıklamasında Anastasiadis’in mektubunu olumlu bir faaliyet olarak değerlendirdi ancak katı olsa bile, bir mektubun, Türkiye-Brüksel arasındaki perde gerisinin göğüslenmesi için yeterli olmadığını savundu.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Türk vatandaşlara yönelik vize konusundaki gelişmelerin endişe verici olduğunu, her şeyin, Avrupa Komisyonu’nun, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın taleplerini yerine getirmek için yeni bir pazarlığa girmeye hazır olduğunu gösterdiğini ileri sürdü.