Alithia’ya göre DİKO’nun, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in Rus medyasına TC kökenli KKTC vatandaşları konusunda yaptığı açıklamayla ilgili sorusu üzerine Hristodulidis, “Müzakereler çerçevesinde kimlerin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alacağı tartışılıyor ancak şu ana kadar bu konuda bir anlaşmaya varılmadı. Biz, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1960’taki demografik niteliğinde değişiklik olmamasını güvence altına almaya çalışıyoruz” dedi.

Nikos Hristodulidis, TC kökenli KKTC vatandaşlarının Ada’dan ayrılmasının ilke olarak talep edilip edilmediği sorusuna karşılık “Müzakere masasında yerleşikleri görüştüğümüze göre yerleşikler konusu vardır. Rum tarafının bu konudaki tezini kamuoyu önünde açıklamayacağım çünkü görüşülmeye devam ediliyor” ifadesini kullandı.

Hristodulidis’e Yoannis Kasulidis’in, “yerleşikler konusu mülkiyetle bağlantılı görüşülüyor” sözü de soruldu. Rum Sözcü konunun sadece mülkiyet değil vatandaşlık başlığı çerçevesinde de görüşüldüğüne işaret ederek “Şu anda, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alacaklar konuşuluyor. Bu itibarla mülkiyet, Kıbrıs sorununun diğer önemli başlıklarına da dokunuyor, bunlardan biri de yerleşikler konusudur” diye konuştu.

TC kökenliler açısından, kimlerin kalacağı ve ne kadarının mülke dair hak elde edileceğinin halledilmesi gerekip gerekmediği sorusuna karşılık Hristodulidis, mülkiyet kriterleri ve bazı terim ve anlamlarla ilgili görüşmelerin pazartesi günü (yarın) başlayacağını söyledi, şunları ekledi:

“Kategorilerle ilgili –isterseniz Kıbrıs sorununun özü deyin- görüşmeler çerçevesinde de ifade ettiğiniz konu da ele alınacak. Bizim için öncelikli olan, bireysel mülkiyet hakkının tanınmasından sonra mülkiyetle ilgili değişmez tezimiz, mal sahibinin mülkte ilk söz sahibi olmasıdır. Mülkiyet, toprağın ötesinde, çözümün ekonomik yönlerinin ötesinde, yerleşikler konusuyla da bağlantılıdır.”

Simerini ise “Nikos Anastasiadis’e Sorular” başlıklı haberinde Kasulidis’in Rus medyasına verdiği “yerleşikler konusunda neredeyse anlaşmaya varıldı” dediği mülakat üzerine DİKO’nun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e bazı sorular yönelttiğini yazdı.

Rum yönetiminden bir kaynağın “yerleşikler konusunun sayısal çözümünden söz edilmemeli. Bu mesele bireysel mülkiyet hakkıyla ilgili ilke anlaşması aracılığıyla çözülecek” sözünün de hatırlatıldığı habere göre, DİKO Anastasiadis’e şu soruları yöneltti:

“Böyle bir ‘neredeyse anlaşma’ var mı? Böyle bir anlaşma varsa Kıbrıs’tan ne kadar yerleşik gidecek? Kolonizasyon suçu ile göçmenlerin mülkiyet hakkını bağdaştırdınız mı? Bu bağlantı tam olarak nedir? Başkan Anastasiadis bu bağlantının matematiksel olarak kolonizasyon suçunu meşrulaştırılması ve göçmenlerin mülkiyet haklarının ihlalini gündeme getirdiğinin farkında mı? Yerleşikler konusunun sayısal çözümünden söz edilmemesi gerektiği kabul ediliyor mu?”