Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın, geçtiğimiz Nisan-Mayıs aylarında Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, ABD Kongresi’ne bir rapor sunduğu ifade edildi.

Politis gazetesine göre, Obama, kongreye yönelik 2 aylık dönemi kapsayan raporunda, liderlerin Kıbrıs sorununa 2016 yılı içerisinde çözüm bulunmasına dair çabalarını artırmaya yönelik taahhütlerine, aynı zamanda Amerikan hükümetinden yetkililerin, çözümün ileriye götürülmesi çabalarına olan katılımlarına işaret etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelerin ele alındığı raporda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23–24 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen BM İnsani Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı da davet etmesiyle yaşanan krize değinilmediğini yazan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İstanbul’dan ayrılmasının akabinde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Anastasiadis ve Akıncı ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelere de raporda yer verildiğini belirtti.

Biden’ın liderleri, fırsatı yakalamaları konusunda teşvik etmesine de değinilen raporda, ABD Uluslararası Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kenneth E. Hyatt’ın adada gerçekleştirdiği temaslara ise özel olarak değinildiği kaydedildi.

Gazeteye göre, raporda, liderlerin 15 Mayıs tarihindeki ortak açıklaması ile ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın temaslarına da değinildi.

Fileleftheros ise “Nuland Kulis Faaliyetlerinin Ana Figürü” başlıklı rapora ilişkin haberinde, ABD’nin, Kıbrıs’ı iki kesimli, iki toplumlu federasyonda yeniden bir araya getirecek adil ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda kararlı olduğunun dile getirildiğini aktardı.

Simerini ise “Obama’nın Raporu Zorluklardan Kaçınıyor” başlıklı haberinde, raporda verilmek istenen genel mesajın, ABD’nin anlaşmaya varmaları için iki tarafa yardımcı olmayı arzulamayı sürdürdüğü şeklinde olduğunu yazdı.

Alithia ise habere “Obama: ABD Kararlı” başlığıyla yer verdi.

İNGİLİZLER “YOLUN SONUNU GÖRÜYOR”

Fileleftheros gazetesi, “İngilizler de Yolun Sonunu Görüyor” başlıklı haberinde, Muhafazakâr Parti Kuzey Londra Milletvekili David Browns’ın, İngiltere hükümetinden, Kıbrıs sorununun çözümü çabalarına yönelik değerlendirmeleri konusunda açıklama yapmasını istediğini yazdı.

Gazete, Browns’ın talebinin, İngiltere’nin AB ve Amerika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Sir Alan Duncan'ın Kıbrıs’a yaptığı ziyaret ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile temasları çerçevesinde yapıldığını kaydetti.

Habere göre Browns, ortaya koyduğu bir soruda, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in “yolun sonu ifadesine” atıfta bulunarak, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin zamanının geldiğini dile getirdi.

Gazeteye göre, David Lidington ise Browns’a hitaben “Avam Kamarası’nda bulunan herkesin, Kıbrıs’ın yeniden birleşebileceği ve Kıbrıs Türk ile Kıbrıs Rum toplumlarının tekrar bir araya geleceği günü görmek istediğini” söyledi.

Lidington, bunun Birleşik Krallık için de gerçekten iyi bir gün olacağını sözlerine ekledi.

MOGHERINI ANKARA’NIN ÇÖZÜME İLİŞKİN SİYASİ İRADESİ OLDUĞUNDAN SÖZ ETTİ

Öte yandan yine Fileleftheros gazetesinde yer alan bir habere göre, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Kıbrıs sorununun çözümü için, görmeyi arzuladıkları gidişata yönelik hareket edilmesi için Ankara’da net bir siyasi irade tespit ettiklerini” söyledi.

“Şu an gerek AB, gerek Türkiye’nin, adada bir çözüme ulaşılması için, kolaylık sağlamaya ve yardımcı olmaya hazır olduğunu” dile getiren Mogherini, Kıbrıs sorununun çözümü konusunun, Türkiye ile olan görüşmelerinde hafif öneme sahip konulardan biri olmadığını, esas anlamda, bunun yaptıkları görüşmelerin merkezinde bulunduğunu sözlerine ekledi.