İngiltere hükümeti ve parlamentosuna bağlı üyelerin, Kıbrıs sorununun  adil çözümü çerçevesinde Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çabalarına her şekilde ve zaman açısından ne kadar gerekirse gereksin destek vereceklerini bir kez daha teyit ettiği belirtildi.

Alithia gazetesi, Birleşik Krallık Ulusal Kıbrıs Federasyonu’nun, geçtiğimiz Salı akşamı, İngiltere Parlamentosu’nda darbe ve Barış Harekatı’nın yıldönümü nedeniyle bir etkinlik düzenlediğini yazdı.

Etkinlikte, İngiltere hükümeti ve parlamentosu üyelerinin yanı sıra İngiltere’nin Avrupa Bakanı David Lidington’un da yer aldığını yazan gazete Lidington’un, çözüm konusunda “tarihi fırsattan” bahsettiğini belirtti.

Habere göre Birleşik Krallık Ulusal Kıbrıs Federasyonu Başkanı Hristos Karaolis, etkinlikte yaptığı konuşmada, istedikleri şeyin basit, BM Güvenlik Konseyi kararları, Doruk Anlaşmaları’na dayalı bir çözüm olduğunu ifade etti.

Karaolis, özlü müzakerelerin başlamadığı kritik konularda yapılmakta olan müzakerelerdeki ilerlemenin, büyük ölçüde Türkiye’nin askerini çekme arzusuna ve BM himayesindeki sürece “laflarla” değil samimi faaliyetlerle müdahil olmasına bağlı olduğunu savundu.

İngiltere Avrupa Bakanı David Lidington ise konuşmasında Kıbrıs’ta tarihi bir fırsat penceresinin önünde bulunduklarını ifade etti.

Lidington, dayanıklı bir çözüm olasılığının, Annan Planı döneminden sonraki herhangi bir ana göre, şu anda daha iyi olduğunu söylemesinin de abartı olmayacağını söyleyerek, bu aşamaya gelinmesindeki liderlerin cesaretinden söz etti.