Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, İngiltere’deki temasları çerçevesinde çarşamba günü İngiliz Mevkidaşı Philip Hammond’la görüştü.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in İngiltere’deki temasları çerçevesinde İngiliz mevkidaşı Philip Hammond’la İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda bir görüşme gerçekleştirdiğini, görüşmede KKTC’deki TC kökenli vatandaşlar (yerleşikler) ve yeni vatandaşlıklar verilmesi konusunun da gündeme geldiğini yazdılar.

Gazete, Kasulidis-Hammond görüşmesinde Kıbrıs sorununun çözümü çabaları, AB ve güvenlik konuları da ele aldıklarını belirtti.

Habere göre Kasulidis görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Hammond’la görüşmesinde “Kıbrıs sorununda olayların hangi aşamada olduklarına dair bilgi verdiğini, kendileri için endişe kaynağı olan ve ancak Kıbrıs’ın nüfus yapısı yüzde 80’e 20 ve 4’e 1 oranları yakınında tutulursa kolay çözülebilecek yerleşikler konusunu gündeme getirdiğini” belirtti.

Kasulidis, “25 bin yerleşiğin daha vatandaş yapılması niyetine ilişkin endişelerini dile getirdiğini” belirterek, “bunun tüm denklemi ve iki taraf arasında hali hazırda mevcut olan görüş birliklerini bozacağını” öne sürdü.

İki bakanın görüşmesinde, çözümün maliyetinin finanse edilmesi için kaynak bulma çabalarının bir an önce başlaması gerektiğine de değinildiğini yazan gazete, Kasulidis’in “bunun için, İngiltere’nin değerlendirmesine göre, finansal açıdan mülkiyet sorununun çözülmesine ilgi gösterebilecek, özel sektörün ilgisinin şart olduğunu” söylediğini belitti.

Kasulidis “çalışmaların, müzakerelerdeki ilerlemeyle doğru oranda, koşullar elverişli olur olmaz başlaması gerektiğini” vurguladı.

Gazete, Kasulidis ve Hammond’un bölgesel güvenlik ve İngiltere’nin AB’dan ayrılması konuları da ele aldıklarını belirtti.

AKEL: “GEÇMİŞTEKİ UZLAŞILAR KORUMA KALKANI”

Öte yandan Politis gazetesi, AKEL’den dün yapılan açıklamada, “Hristofyas ile Talat arasında varılan uzlaşı noktalarının toplu vatandaşlıklar konusunda koruma kalkanı olduklarını” iddia ettiğini yazdı.

Habere göre AKEL’den yapılan açıklamada, “çözüm sırasında 4’e 1 nüfus oranına saygı gösterilmesi, bu oranın gelecekte Yunanlı ve Türk vatandaşlarının akınlarında geçerli olması ve vatandaşlık ile göç konularında önceki eylemlerin geçerli olmayacağı konusundaki uzlaşılara” değinilerek, “basitçe söylemek gerekirse her türlü vatandaşlık işlemi bütünlüklü çözümde göz önüne alınmayacak” iddiasında bulunuldu.

Açıklamada, Anastasiadis’e bu uzlaşıları değerlendirmesi çağrısında bulunurken, Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tutumunda bir değişiklik gözlemlemediği açıklamasının da cesaret verici olduğu belirtildi.

Gazete, EDEK’ten yapılan açıklamada ise Kıbrıs Rum tarafının “almadan verdiğini, şu ana kadar kırmızı çizgilerini aştığını, bu yüzden de endişeli olduklarının” belirtildiğini aktardı.