Rum Beyan Edilmemiş Esirler Ve Kayıp Kişilerin Yakınları Komitesi’nin “29 Ekim Kayıplar Günü” dolayısıyla Türkiye’ye arşivlerini açması çağrısında bulunduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Beyan Edilmemiş Esirler Ve Kayıp Yakınları Komitesi'nin, yaptığı açıklamada, insani bir konu olan kayıplar meselesinin çözümünün en özlü güven yaratıcı önlemlerden biri olduğuna işaret ederek, öncelikli olarak çözülmesi gerektiğini vurguladığını yazdı.

Kayıplar trajedisinin, Türkiye’nin bazı kayıpların akıbetleriyle ilgili bilgi vermedeki isteksizliği nedeniyle çözülemediğini iddia eden Komite, Türk ordusu arşivlerini erişime açma çağrısı yaptı.

AKEL MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEK

AKEL ise “29 Ekim Kayıplar Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın tüm kayıplarının akıbetlerinin belli olması için mücadelelerini sürdüreceğini belirtti.

Partilerinin tezine göre kayıp yakınlarının sevdikleri kişilerin katıntıların bir kısmını teslim almasıyla çabanın sona ermediğini söyleyen AKEL, kayıpların hangi şartlar altında hayatlarını kaybettikleri konusunda yakınlarına bilgi vermenin özlü bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kayıp Şahıslar Komitesi’ne personel alınması gerektiğini de belirten AKEL, ayrıca Türkiye’ye, kayıplarla ilgili bilgiler vermesi ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nin askeri bölgelerde kazılar yapmasına yönelik verdiği izinlerle ilgili bürokratik işlemleri sonlandırması için baskı yapılması gerektiğini savundu.

Öte yandan AB’nin ekonomik desteklerin ötesinde diğer şekillerde de konuya müdahil olması gerektiğini öne süren AKEL, kayıplarla ilgili bir raportör atanmasını gerekli gördüklerini belirterek, bu şekilde Türkiye’nin bu konudaki tutumunun izlenebileceğini iddia etti.