Rum İstihbarat Teşkilatı (KİP) Başkanı’nın istifasını da gündeme getiren, KİP’in İtalyan “The Hackers Team” şirketinden cep telefonu ve bilgisayar verilerini dinleme-takip olanağı tanıyan yazılım ve sistem satın alıp kullanması konusunun,  bugünkü Rum Ulusal Konseyi’nde masaya yatırılacağı bildirildi.

Simerini “Dinlemeler Masaya Yatırılıyor... KİP Ulusal Konsey Toplantısının Odağında” başlıklı haberinde, siyasi partilerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten konu hakkında izahat isteyeceklerini yazdı.

Habere göre KİP eski Başkanı Andreas Pendaras’ın, her şeyin mutlak meşruiyetle ve sadece devletin güvenliği kaygısıyla yapıldığı, ilgili sistemin satın alımı ve kullanımının da Rum Bakanlar Kurulu’nun kararı olduğu açıklamasının ardından partiler Anastasiadis’ten iki konuda izahat istiyor.

Gazete, bunlardan birinin, KİP’in casus yazılım ve sistemi satın alımından Anastasiadis’in haberi olup olmadığı, diğeri de bu yazılım ve sistemin “devlet güvenliğini” ilgilendirmeyen görüşmelerin dinlenmesi için de kullanılıp kullanılmadığı soruları olduğunu yazdı.

Gazete haberinin “Galileo’nun Kullanılması Yasa Dışı” başlığıyla ayırdığı bölümünde Kişisel Verileri Koruma Komiseri Yannos Daniilidis’in, Galileo isimli yazılım sisteminin ilgili mevzuat olmadan kullanılmasının yasa dışı olduğunu belirttiğini yazdı.

Habere göre “yazılım satın alınması ancak kullanılmaması yasa dışı değil” diyen Daniilidis KİP Başkanı’nın bir heyetle 20 Eylül 2013’te kendisini ziyaret ederek bu konuyu incelediğini anlattı.

“YAZILIMIN SATIN ALINMASINA HRİSTOFYAS HÜKÜMETİ KARAR VERDİ”

Alithia “KİP Yazılımı... Satın Alıma Hristofyas Hükümeti Karar Verdi” başlıklı haberinde, KİP’in dinleme-izleme sistemi satın almasına Dimitris Hristofyas döneminin Bakanlar Kurulu’nun karar verdiğini, hatta gerekli ödeneğin 2013 yılı bütçesine konulduğunu, kararın Anastasiadis hükümeti döneminde uygulamaya konulduğunu yazdı.

“PENDARAS’IN İSTİFASININ ARKASINDA AVEROF NEOFİTU VAR”

Haravgi ise “KİP Başkanı’nın İstifasının Arkasında Averof Var” başlıklı haberinde Pendaras’ın KİP Başkanlığı’ndan istifasının arkasında DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile arasındaki zıtlaşmanın, meclis kurumlar komitesi aşamasındaki KİP yasasının Neofitu’nun müdahalesiyle geri çekilmesiyle alevlendiğini yazdı.

Gazete “güvenilir kaynaklara” dayanarak Neofitu’nun, KİP tarafından takip (izleme/dinleme) edildiği ve itibarını zedelemek maksadıyla bilgilerinin DİSİ içerisindeki rakiplerine verildiği hissine kapıldığını, DİSİ’nin de KİP içerisindeki son tayin ve atamalardan rahatsızlık duyduğunu yazdı.

Neofitu’nun, KİP’in İtalyan şirketinden yazılım satın alması konusunun rakip şirket tarafından basına verilmesini, Pendaras’ın uzaklaştırılıp KİP’e, kendi saflarında yeni bir başkan atanması için kullandığını belirten gazete, “altının oyulduğunu hisseden Pendaras, Başkan Anastasiadis’i de ifşa etmemek için istifayı tercih etti” ifadesini kullandı.