AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, Davutoğlu’nun kendisini dikkatle dinlediğini ve görüşmede duyduklarından sonra, nerede durdukları ve tezleriyle ilgili nasıl ikna edecekleri konusunda artık daha emin olduğunu söyledi.

Politis gazetesi, “Andros Kiprianu Türkiye Temaslarında Neleri Ele Aldı – Öz ve Çözümün İlk Günü” başlıklı haberinde, Kiprianu’nun Davutoğlu ile yaptığı görüşme konusunda “ihtiyatlı iyimser” göründüğünü yazdı.

Habere göre Kiprianu, görüşmeyle ilgili açıklamasında, Davutoğlu’nun, Kıbrıs sorununun çözümünün Güney ve Doğu Akdeniz’de işbirliği sağlanmasına katkı koyacağını ve birleşik Kıbrıs’ın, Yunanistan ve Türkiye ile birlikte bu çabaya katkı koyabileceğini söylediğini ifade etti.

Gazete, Kiprianu’nun Davutoğlu ile Kıbrıs sorununun özüne ilişkin konuları ve garantileri de ele aldıklarını kaydederken, garantiler konusunda Türkiye’nin tutum değişikliği olup olmadığına dair bir soru üzerine “olumlu” yanıt verdiğini ve Türkiye’nin, garantiler konusunda daha önce de böyle bir imada bulunduğunu anımsattığını yazdı.

Ankara’nın tezinin, müzakerelerde geriye kalan konuların, iki tarafın mutlak inisiyatifiyle çözülebileceği yönünde olduğunu kaydeden Kiprianu, Davutoğlu’nun kendisinden, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Türkiye ziyareti öncesinde yaptığı istişarelerde de uzlaşılan, mülkiyetle ilgili tezleri de dinleme imkanı bulduğunu söyledi.

Habere göre Kiprianu, Davutoğlu’nun kendisine, gelecekte de temas halinde kalmaları gerektiğini söylediğini belirtti.

HRİSTODULİDİS: “KİPRİANU TÜRKİYE’DEN DÖNÜNCE ANASTASİADİS İLE GÖRÜŞECEK”

Bu arada, Haravgi gazetesi de, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Kiprianu’nun Türkiye’den dönmesinin ardından, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşerek, Türkiye’deki temaslarına dair bilgilendirme yapacağını söylediğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis, Kıbrıs sorununda olumlu bir çözüm için, Türkiye’nin müzakere masasında özlü katkısına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Kiprianu’nun Türkiye temaslarıyla ilgili haberler, Rum basınına şu başlıklarla yansıdı:

Fileleftheros gazetesi: “Garantilerle İlgili Kritik Görüşmeler”
Simerini gazetesi: “Makarios Yarım Ay ile Uçtuğunda… Liderlerin Türkiye’ye 2+1 Ziyaretleri-Perde Gerisi ve Semboller… Andros Kiprianu ile Mevlüt Çavuşoğlu 2008’den Beri Tanışıyor”

Alithia gazetesi: “Andros İhtiyatlı İyimser”

Haravgi gazetesi: “Çözüme Kadar Birçok Çalışma Çerçevesi Var… AKEL Genel Sekreteri Davutoğlu ile Görüşmesinden Sonra Daha İyimser”.