Kızıl Haç arşivlerinde, 1974 yılında esir düşen veya kaybolan kişilerle ilgili önemli bilgiler yer aldığı, ancak bütün bunlara rağmen, bugüne kadar ilgili dosya ve belgelerin incelenmesi amacıyla herhangi bir faaliyette bulunulmadığı ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi “Kayıplarla İlgili Belgeler Çekmecelerde” başlıklı haberinde, Kızıl Haç’ın 1965-1975 dönemiyle ilgili arşivlerine artık erişilebileceğini yazdı.

Rum Yönetimi’nin İnsani Konulardan Sorumlu Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu ise gazeteye açıklamasında, özellikle 1974 dönemiyle ilgili bilgi toplanması amacıyla arşivlerin incelenebilmesi için yetki verildiğini söyledi.

Arşivlerin Fransızca dilde kayıtlı olduklarını, dolayısıyla bunları incelemeyi üstlenecek kişilerin de Fransızca bilmeleri gerektiğini kaydeden gazete, Fotiu’nun, kendisinin gidip arşivleri gördüğünü, ancak içeriklerinin ne olduğunu bilmediğini söylediğini aktardı.

Arşivlerin birkaç ay önce erişilebilir hale getirildiklerini ve arşivlerde yeterince malzeme bulunduğunu dile getiren Fotiu, arşivlerde, kayıplar veya esirlerle ilgili bilinmeyen boyutlara ışık tutacak kayıtlı isimler, kayıtlar, yer değiştirmeler gibi şeyler bulunacağının tahmin edildiğini ifade etti.

Öte yandan gazete, “bütün bir görüntü elde edilmesi için”, BM ve Türk Ordusu’nun arşivlerine de erişilmesi gerektiğini savundu.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin eski Rum üyelerinden İlias Yeorgiadis ise gazeteye açıklamasında, Kızıl Haç’tan insanların, örgütün arşivlerinin içeriklerini, Rum makamlarına verdiklerini savunduklarını söyledi.

“Geçmişte belirtildiği üzere, Kızıl Haç personelinin, işgali gerçekleştirilen Türk Ordusu’na ait gemilerde bulunduğunu” iddia eden gazete, “bunların daha sonra esirlerin ve Türkiye’ye gönderilenlerin kayda geçirilmesi sırasında da orada olduklarını” öne sürdü.

Gazete, “geriye dönüş gemilerinde de Kızıl Haç personelinin bulunduğunu” iddialarına ekledi.

KAYIP YAKINLARINA VERİLEN ÖDENEĞİ KESTİLER

Haravgi ise haberinde, Rum Çalışma Bakanlığı’nın, Rum devlet birimleri arasındaki anlaşmazlık yüzünden, onlarca kayıp kişinin yakınlarına verilecek bakım ödeneğini kestiğini yazdı.

Kayıp yakınlarına bakım ödeneği verilmesiyle ilgili planın 30 Mayıs 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını, ancak bunun kayıp kişilerin eşlerine değil yalnızca ebeveynlerine verilmesini öngördüğünü kaydeden gazete, ancak bunun onaylanmasının üzerinden bir buçuk ay geçmesine rağmen, devlet birimleri arasındaki anlaşmazlık yüzünden, planın uygulanmadığını ekledi.