Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın bugün Rum basınında yer alan demecinde, ileride atılacak adımlara ilişkin düşüncelerini açıkladığı ve Atina ile Güney Kıbrıs’ın, mevcut garantiler sisteminin kaldırılmasına ilişkin olarak hem fikir olduklarını vurguladığı haber verildi.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesinde “Güvenlik Meselesinde BM Güvenlik Konseyi’nin Beş Üyesi de Role Sahip” başlığıyla yer alan haberde, Atina ile Güney Kıbrıs’ın, garantilerin, çözümün uygulanmasına ilişkin geçiş döneminde ve çözümün tam anlamıyla uygulanmasının ardından kaldırılmasına ilişkin bazı metinler üzerinde çalışma konusunda mutabakata vardıklarını bildirdi.

Habere göre Kocas gazeteye demecinde, “Kıbrıs’ta çözümün uygulanmasıyla ilgili geçiş döneminde, aynı zamanda bunun sona ermesinden sonraki dönemde aktif hale getirilecek olan güvenlik sistemiyle ilgili öngörülerde bulunacak metinler üzerinde çalışmaya başlayacaklarını” belirtti.

Habere göre Kocas, demecinde, buna paralel olarak, BM Güvenlik Konseyi üye devletlerinin, garantilerin kaldırılmasına yönelik olarak, Kıbrıs’ın güvenliği açısından yaratıcı bir rol oynayabileceklerini ifade etti.

Zaman takvimlerine gerek olmadığı konusunda Rum hükümetinin yanında olduklarını da dile getiren Kocas, olgunlaşmamış veya üzerinde mutabakata varılması gereken şekilde mutabakata varılmamış çözümlerle ilgili ikna edici olmaya çalışan zaman takvimlerinin, bu çözümlerin uygulanmasının geleceğini baltalamakta olduğunu savundu.

Kendisinin de kişisel olarak Kıbrıs sorununun çözülmesini istediğini dile getiren Kocas, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından, önümüzdeki Mart ayına kadar Kıbrıs sorununda bir çözüme varılması olasılığını gözle görülür hale getirebilecek şekilde şartlar olgunlaştığını tespit edip etmediği konusundaki soruya ise; “Hayır. Zaman takvimleri bürokratik algılardır. Bunların politikayla ilgisi yoktur” şeklinde yanıt verdi.

Şu an Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin olarak, “siyasilerin jenerasyonundan” kaynaklanan, eşsiz bir fırsata sahip olduklarını dile getiren Kocas, devamla; Rum kesiminde gerçekleştirdiği görüşmelerde, mevcut garantiler sisteminin kaldırılmasına ilişkin önerinin şekillendirilmesine başlayıp başlamadıkları konusundaki bir soruyu yanıtladı.

Kocas verdiği yanıtta, garantiler sistemini ortadan kaldırmaları gerektiğini ve üçüncü bir ülkenin  “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne garantör olamayacağını dile getirdi. Bunun güncelliğini yitiren bir sistem olduğunu ifade eden Kocas, bu sistemi Türkiye’nin ihlal ettiğini iddia etti ve Türkiye’nin, Rum kesiminin uluslararası sistemdeki pozisyonunun değişmesini dikkate almadığını öne sürdü.

Büyük istikrarsızlığa sahip olan ve birçok tehlike barındıran bir bölgede yaşamakta olduğumuzun açık olduğunu da dile getiren Kocas, insanların kendilerini güvende hissetmeleri gerektiğini söyledi ve söz konusu nüfusun içerisine adadaki iki toplumu ve üç azınlık grubunu dahil ettiğini de kaydetti.

Dolayısıyla, Kıbrıs’ın ihtiyacı olan şeyin, uluslar arası sistem içerisinde devlete ve nüfusa ait bir güvenlik sistemi olduğunu belirten Kocas, BM Güvenlik Konseyi üye devletlerinin, bağımsız bir Kıbrıs ve bunun güvenliğinin sağlanmasında, yaratıcı rol oynayabileceklerini yineledi.

Güvenliğin geçiş döneminde ve “dönüşümden sonra (çözüm sonrası dönemde)” ayrı tutulması gerektiğini de dile getiren Kocas, bu konuya ilişkin metinler üzerinde çalışacaklarını yineledi.

Kıbrıs sorununun, Ege’deki meselelerin çözümünü kapsamadan çözülüp çözülemeyeceğine dair bir soruya karşılık ise Kocas, Kıbrıs sorununun ayrı ve “yakıcı” bir sorun olduğunu ifade etti.

Ege’nin sorunu olmadığını söyleyen Kocas, bir sorununun diğeri olmadan çözülebileceğini ve Kıbrıs sorununun önce geldiğini kaydetti.

Demecinde, Yunanistan’ın enerji merkezi olmasını istediklerini de dile getiren Kocas, bunun hem jeostratejik konumlarını, hem de ekonomilerini güçlendireceğini sözlerine ekledi.